El TSJC decideix que ni Acciona ni Agbar: el concurs d’ATLL s’anul·la
L’adjudicació de 1.000 M€ se suspèn per un error en el concurs, però la batalla judicial continua ara al Suprem
BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va decidir ahir anul·lar la privatització més important feta mai per la Generalitat, l’adjudicació durant 50 anys de la gestió d’Aigües Ter Llobregat (ATLL), en considerar que es van vulnerar els principis de “publicitat, concurrència i igualtat”. La sentència no dóna la raó al consorci liderat per Acciona, però tampoc al que liderava Agbar. El TSJC declara nul el concurs i, segons va admetre la Generalitat, només deixa dues opcions: o es torna a celebrar el concurs o bé ATLL hauria de tornar a mans públiques. De tota manera, el conflicte no acaba aquí perquè ara el litigi continuarà al Tribunal Suprem.
És la primera vegada que els jutges es pronuncien sobre el fons d’aquest conflicte iniciat a finals del 2012 i que va donar pas a un creuament de recursos als tribunals. La decisió del TSJC d’anul·lar el concurs podria tenir un impacte important en els delicats comptes de la Generalitat. Dels 1.000 milions amb què es va vendre la concessió, el Govern ja n’havia ingressat més de 300 que ara potser haurà de tornar al consorci que lidera Acciona. A més, Acciona ja va avisar en el seu moment que si perdia la concessió reclamaria danys i perjudicis.
La nova vicepresidenta del Govern, Neus Munté, va dir que és una “possibilitat bastant òbvia” que la Generalitat presenti un recurs, mentre que Acciona ja va anunciar que el presentarà.
Recurs al Suprem
ATLL és l’empresa que depura i subministra l’aigua en alta. És a dir: l’agafa de la natura, la potabilitza i l’entrega als ajuntaments o a les seves empreses concessionàries perquè en facin la distribució en baixa, o sigui, casa a casa. ATLL potabilitza l’aigua que consumeixen uns 4,5 milions de persones de l’àrea metropolitana de Barcelona.
El conflicte va sorgir després que la Generalitat adjudiqués ATLL a un consorci liderat per Acciona per 995 milions. Dies després, l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals (OARCC), un organisme de la mateixa Generalitat que supervisa les contractacions, va resoldre que s’havia de treure l’adjudicació a Acciona i se li havia d’entregar a Agbar. El motiu, segons l’OARCC, era que Acciona havia incomplert les condicions del concurs.
A partir d’aquí es va iniciar la batalla judicial, amb recursos d’Acciona, Agbar i la mateixa Generalitat. Ahir es van conèixer les sentències a aquests recursos, en què el TSJC decideix suspendre l’adjudicació d’ATLL i la decisió de l’OARCC d’excloure Acciona i entregar la polèmica concessió a Agbar.
El que ha motivat la suspensió del concurs és la petició d’aclariment que va fer Acciona sobre el calendari d’obres que hauria de seguir l’empresa adjudicatària. Un director de serveis de Territori i Sostenibilitat va respondre a aquesta petició i això -segons el tribunal-és motiu de nul·litat del contracte pel fet que es van vulnerar els principis de “publicitat, concurrència i igualtat” del concurs.
Un portaveu del departament de Territori va indicar ahir que els suposats canvis en el calendari d’obres eren públics i que, tot i que efectivament el director de serveis de Territori va respondre a les peticions d’Acciona, la informació també es va fer arribar a Agbar, l’altre contendent. És a dir, que si les condicions del concurs van canviar, ho van fer per a tots dos. El TSJC no ho veu així i per això decideix suspendre el concurs.
Amb tot, el departament de Territori considera que la sentència demostra la seva “honorabilitat” i que, en el fons, tot es deu a un error d’un càrrec de la conselleria de Territori. L’esmentat director de serveis va aclarir als contendents abans de l’adjudicació que el pla d’obres lligat que havien de presentar podia incloure adaptacions del calendari, però respectant l’ordre i la seqüència que constava en el plec de clàusules del concurs.
Sigui com sigui, el concurs va seguir endavant “i la contradicció va generar una situació de confusió en els licitadors sobre l’abast exacte de les bases del concurs”. Per al tribunal, “l’alteració il·legítima del plec de clàusules” ha de portar a “l’anul·lació de l’acte d’adjudicació atenent al fet que les parts no van poder formular les seves proposicions amb el coneixement de causa exigible d’acord amb els principis de transparència, publicitat i igualtat”.
Procediment en qüestió
La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, va explicar ahir que s’estudiaran les sentències abans de decidir si es presenta recurs al Suprem, però fonts del departament de Territori van indicar que han rebut les resolucions amb satisfacció perquè el tribunal no dóna la raó ni a l’OARCC ni a Agbar, que són els que havien qüestionat el procediment.
Pel que fa a possibles indemnitzacions, un portaveu d’Economia va indicar que els serveis jurídics estan estudiant les sentències. En qualsevol cas, va destacar que les sentències no exclouen Acciona -tal com havia dictaminat l’OARCC inicialment- i, per tant, l’empresa podrà seguir prestant el servei fins que hi hagi una solució definitiva.
Al marge d’un possible recurs al Suprem i de la posterior sentència, el departament de Territori vol estudiar les possibles sortides al conflicte, que podrien passar per un nou concurs de privatització, o que ATLL tornés a ser una empresa pública de la Generalitat. Aigua és Vida va publicar ahir un comunicat en què assegura que, després de les sentències, la possibilitat que ATLL torni a ser pública no depèn dels jutjats, sinó de la Generalitat. Tot i així, encara falta la sentència del Suprem i, a més, qualsevol d’aquestes dues solucions probablement implicaria el pagament d’una indemnització a Acciona que inclouria les inversions que ja s’han fet i danys i perjudicis.
Acciona i el seu soci BTG Pactual van anunciar ahir que recorreran la sentència perquè és “contrària a dret i perjudicial per als seus interessos i els dels ciutadans”. Així mateix, van destacar que la sentència no reconeix cap dret a Agbar. Acciona va recordar que, fins que no hi hagi una resolució definitiva, continuarà donant el servei. Fonts d’ATLL van recordar que la llei de contractes públics manté vigent el contracte fins que hi ha una resolució ferma.
Agbar, per la seva banda, va celebrar que el TSJC “confirma que Acciona no té concessió per prestar el servei d’ATLL i va afirmar que des de l’inici del conflicte hi ha hagut sis sentències del TSJC i tres del Suprem que “confirmaven la inexistència del contracte”.