El Parlament Europeu denuncia l'augment de la pobresa als països rescatats
Un informe de l'Eurocambra lamenta les conseqüències socials de les retallades imposades per la 'troica'
Brussel·lesLa comissió d'Afers econòmics del Parlament Europeu ha presentat un informe que critica la manca de transparència de les decisions i la supervisió de la troica dels països que van demanar rescats totals: Grècia, Irlanda, Portugal i Malta. El document denuncia les conseqüències socials que han tingut les retallades, especialment a Grècia.
Els eurodiputats denuncien que des de l'inici de la crisi, el 2008, la desigualtat "ha crescut per sobre de la mitjana en els quatre països rescatats" i les retallades en beneficis socials així com l'augment de l'atur "estan disparant el nivell de pobresa".
Segons l'informe, les institucions europees i el Fons Monetari Internacional (FMI) no estaven preparades per una crisi d'aquesta magnitud i la troica -formada per la Comissió Europea, l'FMI i el Banc Central Europeu (BCE)- va haver d'improvisar.
L'aprovació de l'informe posa punt i final a una setmana en què els eurodiputats de la comissió parlamentària han sotmès a interrogatoris alguns dels responsables de la troica, com el comissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn, i l'ex president del BCE, Jean-Claude Trichet.
Cap autocrítica
Rehn i Trichet, que van contestar durant dues hores les preguntes dels eurodiputats sobre la feina de la troica, no van reconèixer errors i van defensar que sense les retallades i les mesures imposades als països rescatats, la crisi hauria estat pitjor.
L'informe es votarà en el si de la comissió parlamentària al març i en sessió plenària a l'abril, en l'última sessió abans de les eleccions europees. No tindrà cap conseqüència política però suposa una estirada d'orelles per a les institucions que formen part de la troica i els governs europeus, responsables de l'austeritat imposada als països rescatats.