L'assalt del BBVA al Sabadell

Triomf per al Sabadell: Competència no veu clara d'entrada l'opa del BBVA

L'organisme passa l'anàlisi a fase 2 i demanarà un informe a les comunitats autònomes més afectades

MadridUna de les grans batalles en l'opa al Sabadell s'ha saldat amb victòria per al banc català. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) continuarà analitzant l'opa hostil del BBVA sobre l'entitat vallesana. L'organisme que presideix Cani Fernández ha decidit passar a fase 2 l'estudi que està duent a terme en matèria de competència sobre l'operació bancària, tal com ha informat en un comunicat de premsa aquest dimarts a la tarda. La seva decisió definitiva, doncs, no es coneixerà ja fins al 2025.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"A la vista de les circumstàncies de l'operació i de la seva potencial afectació al manteniment de la competència efectiva [...], s'ha decidit aprofundir en l'anàlisi de l'expedient en una segona fase", conclou la CNMC. La decisió d’ampliar a fase 2 l'anàlisi s’ha discutit i votat aquest mateix dimarts. La Sala de Competència s’ha reunit al llarg del matí i ha decidit fer pública la decisió un cop s’ha tancat el mercat. D'aquesta manera, la cotització de totes dues entitats financeres no es veurà alterada fins demà dimecres.

Cargando
No hay anuncios

Més informació

Passar l’anàlisi a fase 2 significa que l'operació no està clara d'entrada i que l'ens necessita més temps per analitzar-la i, per tant, continuarà demanant informació a les dues entitats financeres, que alhora poden presentar al·legacions sobre la decisió de la CNMC.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta nova fase, però, també es pot demanar informació a altres agents implicats. De fet, Competència anticipa que demanarà un "informe preceptiu" a les comunitats autònomes on l'impacte de l'operació sobre la concentració bancària pot ser "significatiu". És el cas de Catalunya o el País Valencià. Això és important perquè, a diferència de la fusió amistosa entre CaixaBank i Bankia, el cas del BBVA i el Sabadell ha aixecat molta polseguera: patronals, però també sindicats, s'hi han mostrat en contra per l'impacte sobre l'economia, sobretot en llocs com Catalunya, on el Sabadell té més negoci; però també en àrees de negoci com el de les petites i mitjanes empreses, l'activitat estrella del banc que presideix Josep Oliu.

Cargando
No hay anuncios

Alhora, la decisió significa que la CNMC ha detectat elements de concentració bancària que no complirien amb la competència. Per tant, necessita més temps per dissipar els seus dubtes, cosa que obre la porta a imposar condicions més dures al BBVA i complementàries als compromisos que el banc pugui adoptar. De fet, l’entitat que presideix Carlos Torres ha presentat en els últims dies un informe per intentar convèncer l'organisme supervisor i "aclarir qualsevol dubte", en paraules del conseller delegat del BBVA, Onur Genç.

En canvi, obrir la fase 2 reforça la posició del Banc Sabadell: "Els dos criteris perquè [la CNMC] s'hagi de pronunciar en fase 2 es produeixen: és una operació molt complicada, i molta gent vol dir-hi la seva", va dir el conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, a finals d’octubre. El directiu també posava l'accent en la disparitat de dades de les dues entitats sobre l'impacte de l'opa.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, Competència remarca que amb l'obertura d'aquesta segona fase "no es pot prejutjar les conclusions definitives de la CNMC". "La resolució final podrà autoritzar, acceptar amb compromisos, imposar condicions o prohibir l'operació de concentració", recorda l'ens.

Un calendari que mira el 2025

Amb el pas d’aquest dimarts, el calendari de l'opa hostil s'allargarà de facto. La CNMC té tres mesos més per analitzar l’operació, tot i que pot no gastar-los o, al contrari, ampliar-los. En tot cas, si ens aferrem al calendari formalment establert (els tres mesos), la seva decisió no arribarà fins al febrer. El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, va apuntar que passar a fase 2 implica que la decisió no arribaria fins a la primavera de l'any que ve.

Cargando
No hay anuncios

Això fa saltar pels aires els plans del BBVA, que preveia que l’estudi de Competència es resoldria en fase 1 (entre cinc i sis mesos després de l'inici de l'expedient). L'anàlisi de la CNMC va començar el 31 de maig, de manera que el banc bilbaí confiava en tenir la resolució aquest novembre. El fet de tenir més temps també dona més marge que puguin aparèixer novetats del cas Villarejo –l'Audiència Nacional ha obert la porta a enviar a judici el BBVA com a persona jurídica– i a un eventual empitjorament de l'economia mexicana amb l'arribada de Trump a la presidència dels Estats Units.

Condicions al BBVA

Cal recordar que la CNMC s'ocupa de vetllar per la lliure competència. Pot imposar condicions com ara que el BBVA hagi de vendre's unitats de negoci completes. Aquí, la pilota torna de nou al banc bilbaí: o accepta les condicions que Competència li pugui posar, o les considera inassumibles i retira l'opa. "Si les condicions de la CNMC deterioren la creació de valor [de l'operació], tenim l'opció de fer marxa enrere", va dir Genç fa dues setmanes en previsió d'aquest escenari.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el fet d'entrar en fase 2 també dona més pes al govern espanyol. Un cop la CNMC conclogui l'expedient amb les condicions, el ministeri d'Economia podria decidir si es "desvia" de la proposta de l'organisme i proposar mesures addicionals a les de la CNMC. Aquestes mesures, però, haurien d’estar motivades per altres raons, però no per una qüestió en matèria de competència.

Amb tot, aquest paper del govern espanyol no es pot confondre amb el rol que tindrà de cara a aprovar o no la fusió dels dos bancs. Aquest moment és posterior a la votació de l’opa per part dels accionistes del Banc Sabadell. En cas que l'opa prosperi –el 50,1% de l’accionariat del Sabadell ha de vendre els seus títols–, l'executiu de Pedro Sánchez podria vetar la fusió, escenari més que plausible si es té en compte que ha confessat que l'operació no li agrada.

Cargando
No hay anuncios

I quan votaran els accionistes?

La gran pregunta és quan aniran a votar els accionistes del Banc Sabadell. Les conseqüències indirectes de la decisió de la CNMC afecten la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que és qui ha d'aprovar el període d’acceptació (que els accionistes puguin votar) un cop tingui el fullet del BBVA complet. 

Cargando
No hay anuncios

El president de la CNMV, Rodrigo Buenaventura, ha dit en diferents ocasions que quan tinguin el fullet complet mirarà com està el procés de la CNMC. L’organisme sol esperar l’anàlisi de Competència perquè els accionistes tinguin més informació, però formalment no hi està obligat. "En funció del calendari previst, decidirem sobre el moment idoni", ha dit recentment Buenaventura. Tot plegat coincideix amb la seva sortida de la CNMV el 18 de desembre, quan se li acaba el mandat. "No hi ha cap relació entre la sortida d’un membre del consell i l’aprovació d’una operació", ha dit el president de la CNMV.