LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia25/07/2017

Un trienni per sobre del 3%

L’FMI situa Espanya com a líder en creixement entre les economies desenvolupades

Paula Solanas
i Paula Solanas

BarcelonaTres anys amb un creixement del PIB per sobre del 3%. Aquest és el diagnòstic de l’FMI i la resta d’oracles sobre el futur de l’economia espanyola. Segons l’organisme monetari internacional, Espanya tornarà a ser el país desenvolupat amb un ritme de creixement més elevat aquest any i el següent. Així ho va confirmar ahir l’ens que dirigeix la francesa Christine Lagarde, en la línia dels pronòstics anunciats la setmana passada durant la visita a Madrid dels tècnics de l’organisme. En la nova actualització de les seves anàlisis, l’FMI revisa a l’alça les expectatives d’expansió per a Espanya, que pugen mig punt, fins al 3,1%, per al 2017, i tres dècimes, fins al 2,4%, per al 2018.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta xifra deixa l’Estat molt per davant dels ritmes de creixement de la resta d’economies de l’eurozona. Per exemple, l’FMI situa l’augment del PIB francès en l’1,5% aquest any, mentre que l’alemany -el que més s’acosta a l’espanyol- arriba a l’1,8%. No obstant, com a conseqüència d’aquesta empenta a les economies del continent, l’FMI també ha revisat a l’alça el pronòstic per a la zona euro, que puja fins a l’1,9% per al 2017 i l’1,7% per al 2018, és a dir, una millora de dues i una dècima respecte a les previsions de l’abril.

Cargando
No hay anuncios

L’economista i catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra José García Montalvo recorda que aquesta és la mateixa direcció en què s’han instal·lat totes les previsions des del setembre passat. “El Banc d’Espanya, Funcas, el BBVA... tots han anat revisant els pronòstics amb uns augments exponencials molt importants”, diu aquest expert. Les tres institucions -i l’FMI- coincideixen que Espanya tornarà a recuperar un creixement superior al 3% el 2017, i els pronòstics per a l’any que ve comencen a acostar-se a la mateixa xifra. De fet, el BBVA i Funcas ja s’atreveixen a situar el creixement per al 2018 en un 2,8%.

Fins quan continuarà a aquest ritme? Per a García Montalvo, per ara no hi ha cap senyal que s’hagi d’aturar. “Estem mantenint aquesta inèrcia, que ja no només se sustenta en les exportacions, sinó també en la recuperació del consum intern”, apunta. No obstant, admet que Espanya venia de més enrere per l’impacte de la crisi econòmica, i que s’ha beneficiat de l’impuls del turisme arran dels problemes de terrorisme en mercats competidors com França. Les últimes previsions del BBVA sobre creixement del PIB autonòmic, presentades ahir, evidencien que els visitants estrangers són un dels principals responsables d’aquest impuls. D’entre les vuit comunitats autònomes amb millors previsions del PIB per al 2017, sis són destinacions de turisme de platja. Les Balears i les Canàries lideren la llista, amb ritmes de creixement del 4,4% i el 3,9%, respectivament.

Cargando
No hay anuncios

El mateix FMI va reconèixer la setmana passada en la seva visita a Madrid que la recuperació espanyola està sent “forta”. Tot i així, es va mostrar escèptic sobre algunes de les últimes mesures fiscals que vol impulsar Rajoy -per exemple, la reforma de l’IRPF- i va insistir en la necessitat d’apujar l’IVA i els impostos ambientals. Com apunta García Montalvo, Espanya pren el camí de la recuperació, però amb deures a la motxilla. “Persisteix la necessitat d’un canvi estructural en l’economia, més enllà dels efectes de la crisi”, afirma. En aquest sentit, recorda que fa molt temps que l’ocupació que es crea a l’Estat es basa en contractes temporals. “Si l’economia està concentrada en sectors que no creen llocs de treball amb valor afegit, això no canviarà amb la recuperació, és més profund”, afegeix García Montalvo.

Dubtes sobre els EUA

Dubtes sobre els EUANo obstant, la institució no veu tota l’evolució de l’economia global amb els mateixos ulls. En el document, l’FMI reitera els seus dubtes sobre la marxa dels Estats Units i el Regne Unit, països sobre els quals ha retallat les previsions de creixement. A finals de juny, l’organisme ja es mostrava desconfiat amb les polítiques de l’administració Trump, quan va revisar a la baixa els seus pronòstics fins al 2,1% per a aquest any i el següent, una rebaixa de dues i quatre dècimes, respectivament. El que preocupa a Lagarde és que hi hagi una política menys expansiva del que s’havia previst i que la fiscalitat de Trump no sigui la més adequada.

Cargando
No hay anuncios

Segons les previsions de l’organisme, el Brexit també passarà factura al Regne Unit en els pronòstics almenys durant els pròxims dos anys. L’FMI augura un 2018 amb un creixement inferior per als britànics i retalla el ritme d’aquest any en dues dècimes, fins a l’1,7% .

Més de 28.500 M€ del pla Juncker per a Espanya

El pla Juncker d’inversions espera mobilitzar més de 28.500 milions d’euros a Espanya gràcies a l’aprovació -fins ara- de 53 operacions, segons va informar ahir la Comissió Europea. Entre els vint-i-vuit socis comunitaris s’han mobilitzat 225.000 milions, és a dir, dues terceres parts dels 315.000 milions que l’executiu comunitari va fixar com a objectiu en posar en marxa la iniciativa.

Cargando
No hay anuncios

Entre els últims projectes aprovats per a Espanya hi ha la construcció de 2.198 habitatges a Barcelona, als quals es destinaran fins a 125 milions del pla Juncker. L’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, i la directora d’operacions del BEI per a Espanya i Portugal, Birthe Bruhn-Léon, van signar ahir l’acord que cobrirà fins al 50% dels costos del projecte. Aquests nous edificis de la capital catalana es destinaran al lloguer social per a persones d’ingressos baixos o mitjans i hi haurà 585 pisos reservats per a persones de més de 65 anys amb recursos limitats.

Segons va explicar l’executiu comunitari, aquest projecte generarà uns 2.000 llocs de treball durant la seva fase de desplegament, fins al 2022.