Economia27/02/2017

Tributar a Madrid sempre surt a compte al contribuent

La comunitat madrilenya té els impostos estatals, cedits i propis més baixos de l'Estat

Xavier Grau
i Xavier Grau

Barcelona'Dumping' fiscal? Com a mínim moltes diferències entre les diverses comunitats de l'Estat, on sempre Madrid és on pagar impostos surt més a compte per al contribuent, segons un estudi realitzat pel Registre d'Assessors Fiscals i el Consell General d'Economistes.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la presentació de l'estudi, els economistes han denunciat que hi ha "certa teatralitat" en les modificacions tributàries que fan les comunitats. També han destacat els autors que en el cas dels tributs propis, només aporten el 2,2% de la recaptació i s'ha de tenir en compte molts cops si val la pena crear-los, perquè en molts casos fins i tot pot sortir més car.

Cargando
No hay anuncios

El president del Consell General d'Economistes, Valentí Pich, ha destacat que hi ha comunitats que "juguen a apujar o abaixar impostos", però en realitat, la incidència en el pressupost de la comunitat "és molt menor de la que pot tenir de cara als votants", és a dir, pesen més les raons electorals.

L'estudi, titulat 'Panorama de la fiscalitat autonòmica i foral 2017', analitza la situació tributària comunitat per comunitat i inclou un apartat amb la comparativa de tots els impostos a les persones en funció de la residència fiscal. La constant és que Madrid és on els impostos tenen sempre un cost inferior per al contribuent.

Cargando
No hay anuncios

De Catalunya, l'informe destaca que "és de les comunitats que més impostos ha creat". Segons aquest informe, els impostos propis a Catalunya van aportar un 4,3% el 2015 respecte a l'any anterior, però malgrat això només van aportar el 3,3% de tota la recaptació.

Recaptació balsàmica: els ingressos tributaris de la Generalitat van augmentar quasi el 10% el 2016En la comparativa entre comunitats, l'estudi indica que en el cas de l'impost sobre la renda (IRPF), Madrid té els tipus impositius més baixos en tots els trams. Per contra, Catalunya és on aquest impost és més alt en els trams de rendes més baixes –fins a 30.000 euros–, mentre que és més alt a Extremadura per les rendes de 30.000 a 110.000 euros, i per als més rics –a partir de 110.000 euros– on és més alt és al País Valencià.

Cargando
No hay anuncios

Encara hi ha més diferència en l'impost sobre el patrimoni, perquè a Madrid té una bonificació del 100%, és a dir, el tipus impositiu és zero i, per tant, és on surt més barat. En aquest cas, Catalunya se situa a la banda alta de les comunitats mes cares, però està per sobre l'Aragó en el cas de patrimonis fins a 80.000 milions, i Extremadura, a partir d'aquesta quantitat.

En l'impost de successions, Madrid és el segon més barat –les Canàries encara és inferior–, però és molt més barat fiscalment heretar a Madrid que a Catalunya i, sobretot, que a Castellà-la Manxa i el País Valencià, on és molt més car. El mateix passa amb l'impost de donacions.

Cargando
No hay anuncios

Quant a l'impost de transmissions patrimonials, Madrid se situa amb la tributació més baixa en tots els trams, mentre que Catalunya, a l'altra banda, es col·loca a la part més cara en tots els trams, juntament amb Galícia i el País Valencià. El mateix passa amb l'impost sobre actes jurídics documentats.

Reforma dels impostos i del finançament

Cargando
No hay anuncios

El president del Consell d'Economistes, Valentí Pich, considera que aquest sistema tributari és "espès i incomprensible" i, a més, porta a "debats territorials i institucionals estèrils". Per això, tant els economistes com els assessors fiscals consideren que, juntament amb la reforma del finançament autonòmic, s'hauria d'abordar una reforma dels impostos.

A més, Pich ha destacat que el sistema fa que els recursos, globalment considerats, siguin insuficients i, a més, el sistema "no compleix el principi de coresponsabilitat fiscal" ja que, malgrat que s'atorguen àmplies capacitats normatives en alguns tributs, una bona part dels recursos passen al Fons de Garantia dels Serveis Públics Fonamentals.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, serien partidaris de suprimir l'impost sobre el patrimoni i per igualar, almenys en els tipus mínims, l'impost de successions. "S'han de posar tipus mínims i, a partir d'aquests, que cadascú s'espavili", ha dit Pich. El president del Registre d'Economistes Assessors Fiscals, Jesús Sanmartín, ha destacat que "el que recapta de veritat són els grans impostos, que són els que nodreixen el finançament de l'Estat i de les comunitats".