Els tribunals donen la raó a Ciments Molins: el trasllat de la seu social va ser legal

La primera sentència sobre la fuga de seus sosté que celebrar els consells d’administració és suficient per complir la llei

El trasllat a Madrid de la seu social de Ciments Molins, l’octubre del 2017, va ser correcte. Que hi celebri els consells d’administració i les juntes d’accionistes és suficient per considerar que una empresa té la seu social en una ciutat determinada. Així ho afirma una sentència del jutjat mercantil número 3 de Madrid, la primera que analitza la legalitat de la fuga de seus socials que es va produir després de l’1 d’Octubre, segons ha pogut saber l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un grup d’accionistes de Ciments Molins, membres de la família propietària, van portar aquesta decisió als tribunals al considerar que el trasllat era fictici i que, en realitat, la companyia seguia administrada des de Sant Vicenç dels Horts, la seva seu històrica.  

Cargando
No hay anuncios

Però el jutge Jorge Montull Urquijo sosté que no hi ha res a dir i que tot s’ha fet dins de la legalitat. La llei de societats de capital, a l'article 9, afirma que la seu social d'una empresa ha d'estar situada “al lloc on es trobi el centre de la seva efectiva administració i direcció, o on tingui el seu principal establiment”. Els demandants asseguraven que l’equip directiu segueix treballant a Sant Vicenç dels Horts, on el grup també té la seva principal fàbrica, i que, per tant, no es pot considerar que la companyia realment s’estigui administrant o dirigint des de Madrid. 

Per contra, el president de la companyia, Joan Molins Amat, va explicar al judici que a Madrid s’hi va traslladar “el mínim imprescindible” per poder considerar que el domicili social és a Madrid. I el jutge li dona la raó.

Cargando
No hay anuncios

Sant Vicenç versus Madrid

Què és aquest “mínim imprescindible”? La sentència recull explícitament què fa exactament Ciments Molins a la seva seu de Madrid: celebrar-hi la majoria dels consells d’administració (49 reunions a Madrid i 12 a Barcelona, des del canvi de seu), les juntes d’accionistes (en quatre ocasions) i les reunions de les comissions habituals a les empreses cotitzades, com les de retribucions i nomenaments o les d’auditoria. També hi té quatre treballadors, un dels quals el director financer del grup (Jorge Bonnín, incorporat a la companyia el 2019 i resident a Madrid).

Cargando
No hay anuncios

La sentència també reconeix tot el que Ciments Molins té a Sant Vicenç dels Horts: els departaments de finances, d’organització i sistemes, de control de gestió, de fiscalitat, d’auditoria interna, legal, de recursos humans, de compres, de desenvolupament de negoci i sostenibilitat, de selecció, de formació, el departament tècnic industrial corporatiu i el de directors de país, amb els seus corresponents directors i personal. Això a més de les secretaries de direcció.

Cargando
No hay anuncios

Tot i així, el jutge conclou que “és suficient amb la celebració de les reunions del consell d’administració i les respectives comissions” a la seu madrilenya i que, per tant, “en el present cas s’ha traslladat el centre de l’alta direcció i administració de la companyia de manera efectiva”.

Els demandants afirmaven que l’equip directiu de la companyia segueix residint a Catalunya. El jutge admet que això pot ser un indici “però no una prova” que l’empresa no s’està dirigint des de Madrid. A més, recorda que durant el judici la companyia va argumentar que, en realitat, els directius no paren de viatjar i conclou que, per tant, amb aquest criteri s’ha de “flexibilitzar” aquesta exigència. 

Cargando
No hay anuncios

Els demandants no han informat si recorreran la sentència, que es pot apel·lar a l’Audiència Provincial de Madrid. Els demandants han estat representats per l’advocat Miquel Àngel Alonso, d’Augusta Abogados, mentre que la companyia la va defensar el bufet Garrigues.