Economia21/07/2016

Prop de 30.000 difunts van seguir cobrant la pensió el 2014

El Tribunal de Comptes alerta de les deficiències en el control de la Seguretat Social: el cost d'aquestes pensions 'perdudes' és de 350 milions d'euros anuals

Marc Amat
i Marc Amat

BarcelonaUn total de 29.321 difunts –un nombre similar als habitants que té una ciutat com Sitges– van seguir cobrant la pensió durant l’any 2014, amb una despesa de prop de 25,5 milions d’euros mensuals. Així ho asseguren els càlculs elaborats pel Tribunal de Comptes en el seu informe de fiscalització corresponent a l’exercici del 2014 i que ha realitzat un encreuament inèdit: comparar les dades referents a les defuncions que es conserven als registres públics d’entre el 1987 i el 2015 amb les que contenen les nòmines de pensions de desembre de 2014 i octubre de 2015.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquestes dades, les conclusions que n’extreu l’organisme són clares: hi ha “llacunes” i “deficiències” en el control que realitza la Seguretat Social de la defunció dels pensionistes “que cal revisar”. Per aquest motiu, el Tribunal de Comptes va recomanar ahir implantar millores per impedir que es puguin pagar prestacions a persones que ja han mort. L’informe especifica que entre el 2012 i el 2014, les “llacunes” van provocar que prescrigués el dret a reclamar deutes pel valor de 10,28 milions.

Cargando
No hay anuncios

La causa de tot plegat és una de sola: “La Seguretat Social no té establert un control de vivència dels beneficiaris d’una pensió”, assegura l’informe. Així doncs, les deficiències es deuen a la falta d’informació que es remet sobre les defuncions a tres organismes: l’Institut Nacional de la Seguretat Social, la direcció general dels Registres i del Notariat, i l’Institut Nacional d’Estadística. “El sistema no garanteix que amb la informació disponible es donin de baixa tots els pensionistes difunts”, afirma el Tribunal de Comptes.

La solució: tres filtres

Cargando
No hay anuncios

Per solucionar el problema i fer front als 350 milions d’euros anuals de despesa que suposen aquestes “deficiències”, l’organisme va recomanar ahir a la Seguretat Social fer el mateix exercici que han fet ells: analitzar els difunts que apareixen a la base de dades de l’INE i posar-los al costat dels que figuren als registres de la Seguretat Social.

Però el Tribunal de Comptes va un pas més enllà i afirma que també caldria instar les entitats financeres a efectuar un control per saber si els pensionistes continuen vius, ja que fins ara “les entitats col·laboradores en l’abonament de les pensions tampoc efectuaven de manera sistemàtica aquest control”, subratlla l’informe. En darrera instància, l’organisme proposa encara un tercer filtre: que les direccions provincials realitzin un control de vivència dels pensionistes, almenys, tres cops a l’any.

Cargando
No hay anuncios

Per al Tribunal de Comptes, les xifres “generen, lògicament, una alarma molt seriosa en l’entitat gestora” i que, per tant, requereix “ser objecte de revisió”.

L'avís de l'organisme arriba en plena tensió de la caixa de la Seguretat Social, que és deficitària i necessita tirar d'estalvis per pagar les pensions. Aquest mes, el fons de reserva ja ha perdut 9.700 milions d'euros per pagar la paga extra als pensionistes i l'IRPF.