El Tribunal de Comptes revoca la condemna a Ana Botella per la venda d’habitatge públic a un fons voltor

L’òrgan és controlat per consellers proposats pel PP

Ana Botella, alcadessa de Madrid
Ara
17/07/2019
2 min

MadridEl Tribunal de Comptes ha revocat la condemna a l'exalcaldessa de Madrid Ana Botella i a alguns regidors del seu equip de govern per la venda de 18 promocions d'habitatge públic de l'Empresa Municipal d'Habitatge de Madrid (EMVS) al grup societari Fidere, una societat d'inversió immobiliària del fons voltor Blackstone.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb això reverteix la decisió inicial dictada el 27 de desembre, que xifrava en gairebé 25,8 milions d'euros el perjudici que aquesta operació va ocasionar a l'EMVS perquè entenia que es va fer a un preu inferior al valor mínim possible. La decisió s’ha pres amb dos vots a favor, de consellers proposats pel PP, i un en contra, del conseller proposat pel PSOE.

En una resolució d'aquest mateix dimecres, a la qual ha tingut accés Europa Press, la secció d'enjudiciament de l'òrgan fiscalitzador rebutja el recurs d'apel·lació interposat per l'empresa municipal (que es mostrava disconforme amb el preu màxim de la venda dels immobles i el criteri utilitzat per determinar el dany al patrimoni públic) i estima les al·legacions presentades per tots els regidors condemnats, a les quals es va adherir el ministeri fiscal.

El Tribunal de Comptes considera, segons el criteri dels consellers José Manuel Suárez (ponent) i Margarita Mariscal, que l'alienació es va realitzar mitjançant concurs públic i que no es pot imputar "negligència greu" als apel·lants al constar en la venda que es aprovar un pla de viabilitat financera, sense que fos "impugnada de cap manera".

Al·ludeix també a l'existència d'informes, el més important dels quals el d'Intervenció Municipal, encara que també altres d'instàncies no municipals, que "no van qüestionar l'operació immobiliària ni van dictaminar en contra seu".

S'ha emès també un vot particular d'un dels consellers del Tribunal de Comptes, Felipe García, que manté que l'operació de venda va ser "lesiva" per al patrimoni municipal i que no va complir els principis de "publicitat, concurrència, transparència i objectivitat" en el procediment.

L'òrgan fiscalitzador entén que Botella i el seu equip "no van intervenir directament en les operacions" que van desembocar en les vendes dels immobles, que van ser gestionades i verificades per l'ex conseller delegat (en al·lusió a Fermín Oslé) que havia rebut el mandat d'administrar i tancar la venda.

"La conducta desplegada pels antics membres de la junta de govern municipal (i de la junta general d'accionistes) en els fets objecte de les actuacions no va ser la causa directa que es produís el perjudici als fons municipals, i per això la seva qualitat de persones legitimades passivament per imputar-los [...] una responsabilitat comptable directa no s'ha produït en aquest cas sotmès a enjudiciament", raona la sentència.

També al·ludeix al fet que la consellera de primera instància "ha deixat anar afirmacions que no s'atenen a l'obligada descripció dels fets importants per a la seva subsumpció en les normes jurídiques aplicables". Sobre això, fa referència a un paràgraf on es recull que el preu de venda de tots els immobles "va ser inferior al mínim jurídicament exigible, que no és sinó el valor màxim possible de venda".

Un altre dels aspectes que recrimina de la decisió inicial és l'extracte en què s'afirmava que les alienacions de l'habitatge es van fer "sense aplicar els requisits de procediment exigibles en normativa de dret públic".

stats