Tres Torres, la zona de Catalunya amb més nivell socioeconòmic
El nucli urbà nord-oest de Salt és la zona amb el nivell més baix
BarcelonaEl barri de Tres Torres, a la zona alta de Barcelona, és el lloc de Catalunya on hi ha un nivell socioecònomic més alt. En concret, se situa 37,5 punts per sobre de la mitjana. Per contra, el nivell més baix es registra al nucli urbà nord-oest de Salt, que està més de 65 punts per sota de la mitjana. Són dades de l'estudi realitzat per l'Idescat (Institut Estadístic de Catalunya), que mesura el nivell socioeconòmic de Catalunya i constata que hi ha grans diferències entre diferents zones i, fins i tot, dins d'una mateixa ciutat, com passa a Barcelona o Girona.
Aquest índex, publicat aquest dilluns amb les dades del 2019, no es limita a mesurar la renda per càpita sinó que va molt més al detall. Per començar, no s'elabora per municipis, sinó que es divideix Catalunya en 853 agrupacions censals, cosa que dona una foto molt més real de cada zona. A més de la renda mitjana per persona en cada zona, es tenen en compte altres variables, com la població ocupada, el percentatge de treballadors de baixa qualificació, el percentatge de població amb estudis baixos, el percentatge de població jove amb estudis postobligatoris i el percentatge d'estrangers de països amb rendes baixes o mitjanes.
Amb aquestes variables es poden veure les grans diferències que hi ha. A Tres Torres la població ocupada és quasi el 65%, al nucli urbà nord-oest de Salt tot just arriba al 48%. Però mentre que els treballadors de baixa qualificació són quasi el 40% dels d'aquesta agrupació del municipi gironí, a Tres Torres no arriben al 2%. En aquest barri de Barcelona només un 3,6% de la població té estudis baixos, quan al barri de Salt són més del 42%. La gran diferència també es nota amb els joves sense estudis postobligatoris: un 68% al nucli urbà nord-oest de Salt per un 6,4% a Tres Torres. I una cosa similar passa amb els estrangers procedents de països amb renda baixa o mitjana. A Salt són més de la meitat (55%), a Tres Torres el 3,7%. La diferència de renda mitjana per persona també és molt alta. A Tres Torres se situa en 31.672 euros, 4,7 vegades superior a la de Salt, que és de 6.747 euros.
El rànquing de l'Idescat deixa Barcelona i la seva àrea metropolitana com la zona amb més nivell socioeconòmic. Hi ha 37 agrupacions censals que superen en 25 punts la mitjana catalana, i d'aquestes 36 són a l'àrea metropolitana i una a Girona. Per la part baixa, hi ha 64 agrupacions que estan 25 punts per sota o més de la mitjana catalana. Unes agrupacions que estan repartides per tot el territori, excepte l'Alt Pirineu i Aran.
Les grans diferències també es produeixen dins dels mateixos municipis. En el cas de la ciutat de Barcelona s'estudien els 73 barris definits per l'Ajuntament. Només n'hi ha tres amb índex de nivell socioeconòmic 25 punts per sota de la mitjana de Catalunya: Ciutat Meridiana, la Trinitat Vella i la Marina del Prat Vermell
A l'altre extrem, a Barcelona hi ha set agrupacions amb un índex de 25 punts o més per sobre de la mitjana catalana. Són el Putxet i el Farró, la Vila Olímpica, Pedralbes, Sarrià, Sant Gervasi - la Bonanova, Sant Gervasi - Galvany i les Tres Torres.
Renda mitjana
De l'estudi de l'Idescat se'n desprèn que la renda mitjana per persona a Catalunya se situa en 13.634 euros a l'any. Però amb grans diferències. L'agrupació censal amb una renda mitjana per persona més elevada és el Turó Parc, a Barcelona, amb 31.925 euros; mentre que l'agrupació amb una renda mitjana per persona més baixa és la Font de la Pólvora - Vila-roja, a Girona, amb 6.155 euros.