Tres de cada quatre empreses encara no fan R+D
ACCIÓ alerta que només un 19% de les empreses que no innoven són capaces d’exportar
BarcelonaUna de cada quatre empreses catalanes va invertir en projectes de recerca i desenvolupament (R+D) l’any passat. Aquesta és una de les principals conclusions del Baròmetre de la innovació a Catalunya, que va presentar ahir ACCIÓ. El nombre de companyies que adquireixen o desenvolupen R+D a Catalunya va augmentar lleugerament el 2016, del 24,1% al 25,4% del total. Això vol dir, però, que tres de cada quatre empreses de més de nou treballadors encara no adquireixen o desenvolupen R+D. Segons el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, l’evolució és lenta perquè aquest tipus de projectes suposen una important barrera d’entrada per a les empreses, sobretot les pimes. En aquest sentit, la indústria és el líder indiscutible en l’activitat de R+D empresarial i quatre de cada deu empreses del sector van desenvolupar projectes. En els serveis, aquesta proporció es va quedar en el 22,3%.
No obstant, més de la meitat de les companyies catalanes van aplicar algun tipus d’innovació l’any passat. En aquest concepte, més general, ACCIÓ no només hi inclou el desenvolupament de nous productes i processos, sinó també disrupcions en matèria d’organització interna o de model de negoci. Concretament, el 54,6% de les 1.200 empreses que han respost a l’enquesta són innovadores, un percentatge similar al del 2015. Les companyies amb més empenta per innovar són les més joves i les més antigues. Segons el baròmetre, el 67% del total d’empreses de menys de cinc anys innoven d’alguna manera, una proporció relacionada amb el fenomen start-up. A l’altra banda, el 67,3% de les companyies de més de 50 anys van aplicar algun tipus d’innovació durant el 2016. Segons Romero, això s’explica perquè són empreses que han de buscar el valor afegit si volen sobreviure al mercat.
Factor clau per vendre fora
Per a ACCIÓ, innovació i exportació van de bracet. Segons el baròmetre, el 53,7% de les empreses innovadores exporten, mentre que només el 19,4% de les que no innoven tenen vendes a l’exterior.
El conseller delegat d’ACCIÓ també va avançar que l’agència catalana per la competitivitat de l’empresa destinarà un total de 43,3 milions d’euros a la innovació empresarial aquest 2017. Això implica un augment de vuit milions respecte a l’any anterior. A més, ACCIÓ també destinarà aquest any 20 milions a impulsar l’activitat del centre tecnològic Eurecat.
El ‘big data’, la tecnologia preferida dels innovadors
Fer negoci amb les dades
Per primera vegada, el baròmetre calcula quines noves tecnologies incorporen les empreses catalanes. El 18,9% es decanten pel big data, que va seguit de l’internet de les coses (10,9%) i la realitat augmentada (7,3%). Per ara la impressió 3D només capta l’interès del 3,8% de companyies innovadores.
Més facturació
Segons el baròmetre d’ACCIÓ, vuit de cada deu empreses que van innovar l’any passat preveuen que milloraran els seus ingressos el 2017. Pel que fa a la creació de llocs de treball, el 35,6% d’aquestes companyies creuen que augmentaran la seva plantilla, mentre que el 64,1% estimen que incrementaran el seu nivell de productivitat.