Tecnologia

El govern espanyol proposa que les plataformes tinguin tres mesos per contractar els seus 'riders'

Associacions de repartidors convoquen noves mobilitzacions per al 3 de març contra la futura llei

Un repartidor de Glovo a Barcelona, en una imatge d'arxiu.
23/02/2021
2 min

MadridEl govern espanyol avança en la negociació amb els agents socials de la futura llei dels repartidors a domicili, coneguts com a riders, que té previst portar al consell de ministres en les pròximes setmanes. Si la setmana passada es va acordar un dels elements centrals de la llei –que els repartidors siguin treballadors assalariats–, aquest dimarts el ministeri de Treball i els sindicats han discutit quants mesos tindran de marge les plataformes digitals com Glovo, Deliveroo, Uber Eats o Stuart per contractar els seus repartidors. El ministeri que presideix Yolanda Díaz vol que siguin tres mesos com a màxim, però les empreses reclamen que el marge sigui més ampli, de nou mesos. A aquesta hora continuen les converses.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El decret llei, que l'executiu espanyol vol pactar amb els sindicats i la patronal però que acabarà aprovant igualment si no hi ha acord final, modificarà la normativa per respondre a diferents sentències judicials que han reconegut la relació laboral dels riders amb les plataformes digitals de repartiment. El Tribunal Suprem va determinar que els repartidors són falsos autònoms, fet que obliga les plataformes a donar d'alta a la Seguretat Social els riders. Quan s'aprovi i entri en vigor la llei, tots hauran de ser assalariats per defecte (després dels mesos de marge que s'acordin per poder regularitzar la situació). Segons l'esborrany del text, si les plataformes volen mantenir algun treballador com a autònom, hauran de demostrar que reuneixen les condicions per ser-ho.

El canvi suposa una millora en les condicions laborals dels riders però, tot i això, la futura llei neix amb polèmica: una part dels repartidors s'han mostrat contraris a ser assalariats i prefereixen seguir com a autònoms. Coincidint amb la negociació de la llei, associacions de riders han anunciat aquest dimarts noves manifestacions en 10 ciutats –entre les quals Barcelona, València i Palma– per al 3 de març. Reclamen poder seguir treballant com a autònoms. "Si el repartidor ho prefereix per raons econòmiques, de flexibilitat o de conciliació, no pot ser que, per treballar amb una apli, ens prohibeixin ser autònoms", ha lamentat el portaveu de RepartidoresUnidos.org, Gustavo Gaviria.

Gaviria ha explicat a Europa Press que aquesta nova protesta respon a la indignació provocada pel fet que el col·lectiu no està present en les negociacions. "No pot aprovar-se una llei rider discriminatòria a cop de decret i, a més, sense el suport de cap associació de repartidors, ni dels agents socials, ni de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA), que l'ha qualificat de «barbaritat»", ha assenyalat.

Accés als algoritmes

Un altre dels punts polèmics de la llei és l'accés a la informació algorítmica per part dels sindicats. L’esborrany del text legislatiu, que encara pot patir modificacions, estableix que els convenis col·lectius determinaran les modalitats, el contingut i la periodicitat d'accés dels sindicats a la informació relativa als paràmetres i a les normes en què es basen els algoritmes utilitzats per l'empresa. Fonts del ministeri apunten que encara no hi ha un text definitiu acordat i que qualsevol apartat és susceptible de modificacions.

stats