Dos de cada tres contractes adjudicats per la Generalitat el 2020 incloïen clàusules socials
La proporció puja tres punts respecte a l'any anterior
BarcelonaLa Generalitat ha incrementat la pressió per fer la contractació pública socialment responsable. Seguint el mandat de Brussel·les, que obliga els estats de la Unió Europea a fomentar aquesta tendència, el 66,6% dels serveis que va adjudicar el Govern l'any passat van anar lligats a alguna mena de clàusula social. És a dir, que als plecs d'aproximadament dues de cada tres licitacions es van tenir en compte qüestions com les condicions de producció, els materials utilitzats, les conseqüències de la producció i les condicions laborals dels treballadors implicats.
Sense comptar els acords d'emergència, aquesta mena de condicions es van incloure en 6.245 contractes d'un total de 9.382 adjudicacions. Són, en conjunt, unes 550 contractacions d'aquest estil menys que el 2019, però proporcionalment superen en 3,4 punts el pes en el total de contractes d'aquell exercici. Per altra banda, això també vol dir que dels més de 1.800 milions d'euros adjudicats el 2020, el 76,2% han estat condicionats a clàusules socials: aproximadament 1.400 milions d'euros. En aquest cas, el percentatge també implica un creixement de 2 punts respecte al 2019.
A més, segons recull la mateixa Generalitat en l'informe que analitza l'estat de la qüestió, poc menys de la meitat dels contractes lligats a clàusules socials incloïen més d'una d'aquestes mesures. D'acord amb aquesta anàlisi, les més recurrents són les relacionades amb la igualtat de gènere, presents en el 63,1% de les licitacions. Tot seguit apareixen l'estabilitat laboral (28,8%) i la inserció laboral (25,8%). Per tipus de contracte, els d'obres, subministraments i serveis incorporen clàusules socials en més de dos terços del seu import adjudicat.
Marge de millora
L'increment generalitzat s'atribueix sobretot a la incorporació d'un nou marc legislatiu (vigent des del 2018) que en propicia la inclusió. Malgrat tot, la Generalitat reconeix a l'informe que "possiblement hi ha encara un cert marge per continuar incrementant de forma gradual la reserva social prevista en els acords de Govern futurs". Especialment, afegeix, "a partir del moment en què l'activitat contractual recuperi la plena normalitat". De fet, una de les qüestions que celebra l'executiu és que la proporció creixi tot i la pandèmia.