Mercat laboral

Dos de cada tres aturats de llarga durada són dones

La prestació de l'atur s'amplia als fixos discontinus després de la reforma laboral

MADRIDL'atur continua portant nom de dona. Al llarg del 2021, el perfil de persona aturada de llarga durada –més d'un any– correspon majoritàriament a dones. Es tracta del 65% del total de casos, enfront del 35% d'homes aturats des de fa quatre anys o més. També són majoria entre les persones que porten entre un o quatre anys a les llistes de l'atur. Això s'extreu de l'informe Mercat de treball i protecció per desocupació, publicat aquest dimecres per CCOO. "És un problema estructural i no sembla que els plans posats en marxa per atendre aquestes persones hagin tingut l'efecte esperat", sintetitza l'informe. Per franges d'edat, del total de dones a l'atur les més castigades són les d'entre 35 i 49 anys (71%), seguides de les d'entre 25 i 35 anys (65%) i de les majors de 50 anys (63%).

Inscriu-te a la newsletter Quan la Seat va béInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Actualment, si bé les persones a l'atur es redueixen mes a mes i se situen a nivells del 2008 (hi ha 3.108.763 persones aturades), el 2021 van créixer aquells que porten més temps sense feina. Així, el 48% del total de persones desocupades porten més d'un any en aquesta situació (gairebé un 10% més en comparació amb el 2020). D'aquestes, el 59% ja fa dos anys o més que estan a la llista de l'atur, i el 20%, quatre anys o més. "Es necessiten mesures per abordar aquest problema: formació, capacitació i finançament per a la reconversió d'aquestes persones i per possibilitar la seva tornada a la feina", recalquen des de CCOO.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la despesa, la taxa de cobertura per desocupació va cobrir un 62% de les persones aturades. "Espanya porta més d'una dècada situada en taxes de cobertura d'entre el 55% i el 65%, tot i que abans de la crisi financera ens vam aproximar al 80%", ha apuntat el secretari de polítiques públiques de CCOO, Carlos Bravo. En total, els fons públics dedicats a prestacions per desocupació han superat els 27.000 milions l'any 2021. Aquestes prestacions inclouen les ajudes per a les persones afectades per a un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), però també les exoneracions per als empleats autònoms.

Cargando
No hay anuncios

El camp, el més beneficiat

Fins ara, els contractes eventuals agraris només podien accedir a les prestacions contributives. Amb la reforma laboral s'han incorporat com a fixos discontinus tot aquest tipus de contractes, de manera que també podran accedir als subsidis del règim general de la seguretat social. A més, s'han reforçat els fixos discontinus ampliant la cobertura per prestació i els subsidis. A Andalusia i Extremadura, que tenen el subsidi i la renda agrària, també s'han equiparat a aquesta situació, que ara s'ha ampliat per a la resta de treballadors de l'Estat del sector. "És una millora generalitzada per al camp", ha recalcat Bravo, que ha recordat que ara cal blindar el dret a l'atur per a les treballadores de la llar, un procés que el govern espanyol ja ha engegat al Congrés de Diputats amb la ratificació de l'article 189 de l'OIT.

Cargando
No hay anuncios

També en matèria laboral, qui ha marcat un precedent ha sigut el Tribunal Suprem. L'alt tribunal espanyol ha rebutjat aquesta setmana el recurs de la patronal CEOE contra el reglament dels plans d'igualtat. El tribunal avala la norma aprovada pel govern espanyol i els sindicats i que la CEOE va impugnar perquè CCOO i la UGT no puguin negociar en aquelles empreses en què no tenen representació per part dels empleats.