Economia07/10/2019

El 40% dels treballadors ocupen llocs de feina precaris a Catalunya

Segons la UGT, més d'una tercera part tenen salaris un 30% inferiors als 24.500 euros bruts anuals de mitjana

Paula Clemente
i Paula Clemente

BarcelonaQuatre de cada deu treballadors a Catalunya estan en situació de precarietat laboral. El sindicat UGT, que ha compartit aquest dilluns l'informe que així ho demostra, entén per feina precària la que està mal pagada, és insegura, no té protecció i no és suficient per sostenir una llar. Segons el document, un 23,5% de les persones assalariades a Catalunya cobren remuneracions baixes (segons l'OCDE, dos terços del sou mínim del país), i la xifra augmenta fins al 41,2% si s'hi afegeix la població treballadora que té durant l'any contractes de curta o molt curta durada.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Camil Ros, secretari general d'UGT de Catalunya, ha afirmat en la presentació de l'informe que tots els treballadors estan en pitjors condicions laborals en comparació amb el 2007, però el "precariat" ha afectat sobretot els que han accedit recentment al mercat laboral i els que van perdre la feina i en van trobar una altra.

Cargando
No hay anuncios

Més d'un 35% dels treballadors, a més, tenen sous molt per sota de la mitjana. Segons l'enquesta trimestral del cost laboral i l'Enquesta de Població Activa, el salari mitjà a Catalunya és de 24.500 euros bruts anuals. A partir de l'estudi de la UGT, el 36,3% de la població ocupada cobra un 30% per sota d'aquesta xifra (entre 15.000 i 19.000 euros), una situació que es dona sobretot en sectors com l'hostaleria, l'educació i el comerç al detall. A l'altre costat de la balança hi ha les activitats financeres i d'assegurances, la informació i la comunicació o la indústria química, àmbits que ocupen el 16% de la població que treballa i en què es cobra gairebé un 50% més que el salari mitjà (de 30.000 a 45.000 euros).

"La temporalitat a Europa és d'un 32% de mitjana, però en el cas d'Espanya el nombre de contractes temporals arriba al 56%", recull la UGT a l'informe. "Aquesta xifra és la segona pitjor de tots els països que integren la Unió Europea, i només és superada per Montenegro", afegeix. Segons això, quasi un 25% dels contractes són a temps parcial, cosa que torna a superar la mitjana europea, situada en el 20,3%. "Encara és més significatiu que a Espanya el treball a temps parcial no és desitjat i és totalment involuntari: el 61,2% del treball parcial que es fa a l'Estat és involuntari, mentre que a Europa és només del 32,5%", matisa el sindicat.