El trasllat de seus d’empreses castiga el negoci de Madrid
Catalunya és la comunitat que més empreses perd, però, tot i això, guanya facturació
BarcelonaEls canvis de domicili d'empreses d'una comunitat a una altra van augmentar el primer trimestre d'aquest any en prop d'un 42% en comparació amb el quart trimestre del 2023, segons les dades que recull trimestralment la companyia especialitzada Informa. En el primer trimestre d'enguany hi va haver 1.501 empreses espanyoles que van traslladar el seu domicili social d'una comunitat a una altra, un 41,74% més que els últims tres mesos de l'any passat.
D'aquests moviments de seus, la Comunitat de Madrid en resulta la gran guanyadora en saldo –empreses que arriben menys les empreses que marxen– i Catalunya és la gran perdedora. Madrid registra un saldo positiu de 181 seus socials guanyades, mentre que Catalunya registra un saldo negatiu amb la pèrdua de 84 seus socials.
Però no tot és mesurar quantes empreses es guanyen, sinó també com afecta el negoci en cadascuna de les comunitats. Si es considera l'impacte econòmic d'aquests trasllats durant el primer trimestre, les comunitats que surten més beneficiades són el País Valencià i Catalunya, destaca Informa en el seu estudi. I la més perjudicada a efectes de negoci és, precisament, Madrid, tot i el saldo positiu en la captació de seus socials.
Per elaborar aquest saldo de negoci, Informa estudia la facturació de les empreses que han mogut el seu domicili social durant el mateix període de l'any anterior. Aquests càlculs indiquen que durant el primer trimestre d'enguany el País Valencià va guanyar una facturació de 7.625 milions d'euros i Catalunya una de 1.156 milions, mentre que Madrid va perdre 8.527 milions d'euros de facturació.
Aquestes dades refermen una tendència que ja es veia l'any passat: Madrid guanya seus, però perd negoci, i Catalunya guanya negoci tot i perdre seus. Les dades del 2023 indiquen que durant l'exercici la comunitat d'Isabel Díaz Ayuso va guanyar 71 seus d'empreses, mentre que Catalunya va perdre 128 domicilis empresarials. Però, en facturació, Catalunya va guanyar 3.920 milions d'euros, mentre que Madrid va perdre 1.863 milions.
De fet, la tendència s'allarga en el temps. La comunitat de la capital espanyola va guanyar molta facturació els anys 2017 i 2018 –26.724 i 11.585 milions, respectivament–, quan es va produir el gruix del trasllat de seus empresarials pel Procés. Però a partir del 2019 Madrid ha continuat guanyant domicilis socials però perdent facturació: 969 milions el 2019, 4.642 milions el 2020, 1.070 milions el 2021, 429 milions el 2022 i 1.863 milions el 2023.
Catalunya-Madrid
Durant el primer trimestre d'aquest any, de Catalunya van anar-se'n a altres comunitats un total de 247 empreses. D'aquestes, 129 van anar a la Comunitat de Madrid. La segona destinació preferida –a força distància– va ser Andalusia, on van anar 28 empreses que tenien la seu a Catalunya, i la tercera destinació va ser el País Valencià, que va captar 23 empreses catalanes.
Madrid, tot i el seu saldo positiu, va ser, però, la comunitat des de la qual més empreses van decidir traslladar-se a altres territoris: en concret, 391 empreses van moure la seva seu social. Catalunya va ser la primera destinació per a empreses que van marxar de Madrid, amb 82 companyies que van traslladar el seu domicili social de la comunitat de la capital espanyola al Principat. Les següents destinacions de les empreses que van marxar de Madrid van ser Andalusia i el País Valencià, amb 63 cadascuna.
En total, durant el primer trimestre van marxar de Madrid 391 empreses, però la comunitat que presideix Díaz Ayuso en va rebre 572. De fet, de Catalunya van anar a Madrid 129 empreses, 7 més que les 122 que van marxar d'Andalusia per anar-se'n a la comunitat de la capital espanyola. En el cas de Catalunya, van marxar 247 empreses, mentre que al Principat en van arribar 163 d'altres comunitats. Madrid en va traslladar 82 a Catalunya, 15 a Andalusia, 14 al País Valencià i 13 al País Basc.
L'impacte de Ford
El saldo del moviment de seus s'elabora amb els anuncis publicats al Butlletí Oficial del Registre Mercantil (BORME). Però només constata el nombre d'empreses que es traslladen, independentment de la seva mida i facturació. Per això, Informa suma les facturacions de l'any anterior per veure el saldo en negoci, que va ser clarament favorable per al País Valencià el primer trimestre d'enguany.
En aquest cas, una sola operació explica aquest guany del País Valencià: el trasllat de la seu social a Espanya de l'automobilística nord-americana Ford de Madrid al País Valencià. Una sola operació que va fer perdre a Madrid 7.521 milions d'euros de negoci en favor del País Valencià.
Entre les grans operacions del trimestre, n'hi ha dues que beneficien especialment Catalunya en detriment de Madrid. Una és el trasllat de l'empresa de combustibles Biomar Oil, que va aportar al Principat 1.069 milions d'euros de facturació procedents de Madrid. L'altra és el trasllat de Madrid a Catalunya de Thor Marine Trade, una empresa també de combustibles, amb 112,4 milions d'euros de facturació.
En facturació, les dues operacions que més van beneficiar Madrid són molt inferiors. La comunitat de Díaz Ayuso va captar Elite Cements (del País Valencià) i Sierra de Selva (de Navarra), que li van aportar 41,9 i 40,3 milions d'euros de facturació, respectivament.