Totes les claus de la intervenció: un control mai vist en la història de l'autogovern

Montoro obligarà la Generalitat a informar de totes les despeses i crearà un 'botó del pànic' per rebre denúncies de funcionaris catalans

Cristóbal Montoro és qui decideix les bestretes que rebrà el conseller Mas-Colell.
Dani Sánchez Ugart
20/11/2015
2 min

MadridEl govern espanyol ha fet un pas definitiu en la intervenció de les finances de la Generalitat i sotmetrà a escrutini del seu departament totes les despeses del Govern. Tot i que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha negat que es tracti d'una intervenció en tota regla, el control a què seran sotmeses les finances de la Generalitat serà tan estricte que, tot i que no hi haurà, de moment, 'homes de negre' a la conselleria d'Economia, els comptes de la Generalitat tindran un nivell d'intervenció mai vist en la història de l'autogovern.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Control de totes les despeses

La principal novetat de la intervenció consisteix en l'obligació imposada a l'interventor general dels comptes de la Generalitat –una figura que depèn del govern català– d'informar cada mes de totes i cadascuna de les despeses de l'executiu. Fins ara, el govern espanyol tenia controlades les despeses que es feien a través del fons de liquiditat autonòmic, que requeria que es presentessin factures per pagar els diners. A partir d'ara, aquest control s'eleva a totes les despeses de l'executiu, també aquelles que es paguin amb impostos cedits o ingressos extraordinaris, com la venda de patrimoni, que fins ara podien passar desapercebudes a Hisenda.

El pla de Montoro per collar Catalunya

Si l'interventor incompleix les seves obligacions podrà ser responsable de manera directa, segons han explicat fonts d'Hisenda, que han recordat, a més, que està subjecte a la llei de transparència.

'Botó del pànic' per a funcionaris

El govern espanyol també donarà "empara" als funcionaris de la Generalitat que considerin que s'estan incomplint aquestes mesures. Hisenda posarà a la seva pàgina web un 'botó del pànic', on els funcionaris, les grans empreses o els alts càrrecs de l'executiu autonòmic podran denunciar aquestes situacions. Les denúncies no arribaran a la Generalitat, sinó directament a l'executiu central, que podrà decidir com actuar en conseqüència.

Connexió telemàtica amb el govern espanyol

La Generalitat estarà també obligada a connectar-se telemàticament amb el govern espanyol, a través del punt d'entrada de factures electròniques. Segons el ministre Montoro, això permetrà que hi hagi més "traçabilitat" de les despeses, cosa que, traduïda, voldrà dir que l'executiu podrà veure a què destina la Generalitat cada euro, i actuar en conseqüència si considera que l'ús dels diners no s'ajusta a la llei.

Control de les operacions d'endeutament

Hisenda també extremarà el control sobre les operacions d'endeutament de l'executiu català. Tot i que avui la Generalitat té tancada l'aixeta del crèdit, perquè té la qualificació de bo porqueria, en cas que el Govern volgués fer una emissió de deute, aquesta hauria de ser individualment aprovada per Hisenda, que podria exigir conèixer a què es destinaran aquests diners i vetar-la, si és procedent.

stats