Laboral
Economia01/08/2021

“Torns del suïcidi” a la fàbrica dels Doritos

Una planta del grup Frito-Lay es declara en vaga contra jornades de 12 hores sense gairebé descans

Maria Cramer / The New York Times
i Maria Cramer / The New York Times

Nova YorkCentenars d'empleats de Frito-Lay van ratificar dissabte passat el contracte que posava fi a una vaga de gairebé tres setmanes contra les hores extres forçoses i les llargues jornades per les quals molts treballadors es trobaven superats per l’esgotament. L'acord, que es va ratificar en una votació ajustada, posa fi al que els treballadors de la planta de Frito-Lay a Topeka (Kansas) anomenen els "torns del suïcidi": jornades de 12 hores seguides amb només un descans de vuit hores entremig.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"El resultat d'aquesta vaga va ser una mostra de la tenacitat i la determinació dels treballadors de Frito-Lay a Topeka", defensa Anthony Shelton, president del sindicat BCTGM, que representa els empleats de la planta. Els treballadors justifiquen la vaga perquè l’empresa s’havia negat a atendre les seves queixes sobre els torns, que els deixaven sense temps per estar amb les seves famílies i ni tan sols prou hores per dormir tota la nit.

Cargando
No hay anuncios

Frito-Lay és una divisió de PepsiCo, que recentment ha anunciat un salt enorme en els ingressos dels seus negocis de begudes i aperitius. El gegant de l'alimentació i les begudes, que és propietari de Pepsi, Mountain Dew i Doritos, va anunciar fa poc que els seus ingressos nets trimestrals havien augmentat un 20,5%, fins als 19.200 milions de dòlars, respecte a l'any anterior.

"És físicament esgotador"

Paul Klemme, un gerent que porta nou anys a la planta de Topeka, assegura que havia treballat durant tres mesos seguits sense cap dia lliure. "Vaig perdre molt de temps amb els meus fills quan estudiaven a l'institut a causa del torn i les hores que feia", diu. "És físicament esgotador". Klemme explica que el nou contracte garanteix un dia lliure a la setmana per als treballadors, elimina l’obligació de fer els "torns del suïcidi" i augmenta els salaris. En un comunicat, Frito-Lay defensa que el nou contracte de dos anys inclou un increment salarial del 4% per a totes les categories de treballadors i "oportunitats addicionals perquè el sindicat pugui dir-hi la seva sobre el personal i les hores extres".

Cargando
No hay anuncios

L'empresa considera que el seu enfocament per resoldre la vaga demostra que escolten els seus empleats: "Quan es plantegen dubtes, es prenen seriosament i es tracten", afirmen. Tot i així, Klemme lamenta que li hauria agradat veure sous millors per als treballadors. El salari per horari d'alguns departaments no havia augmentat en més de 20 cèntims des de feia almenys sis anys, afirma. "Crec que podria haver sigut millor, però el temps lliure per a la gent val la pena", afegeix.

Un treballador del magatzem que porta prop de dues dècades a la planta, però, confessa que hi ha "més decepció que felicitat" amb el contracte. L’home, que demana mantenir l’anonimat per por de represàlies de l’empresa, assegura que molts empleats que van creuar la línia dels piquets o van votar a favor de l’acord ho van fer per necessitat. "Molta gent va haver de votar que sí perquè es quedaven sense diners i no tenien assegurança", reconeix.

Cargando
No hay anuncios

Shelton, del sindicat BCTGM, explica que més de 600 membres de l’organització havien fet piquets i manifestacions durant els últims 20 dies. Els empleats de la planta de Topeka "han demostrat al món que els treballadors sindicals poden plantar cara a les empreses alimentàries més grans del món i endur-se la victòria", insisteix.

La primera vaga en tres dècades

L’empresa havia intentat treure ferro a les queixes del sindicat sobre els torns. Assegurava que dels prop de 850 empleats de Topeka només una vintena feia més de 60 hores setmanals de mitjana. Segons els seus registres, 19 empleats havien treballat 84 hores en una setmana laboral determinada aquest any, dels quals 16 s'havien presentat voluntaris per fer hores extres. Només tres dels 19 havien estat obligats a treballar, deia Frito-Lay. Dels prop de 850 empleats de la fàbrica, uns 300 van continuar treballant durant la vaga, calcula l’empresa. El nou contracte fixa els salaris per hora entre 19,09 i 38,40 dòlars.

Cargando
No hay anuncios

La multinacional també va justificar que contracta contínuament nous treballadors a temps parcial i a temps complet a Topeka. La planta va incorporar 263 empleats l’any passat i el 2021 n’ha sumat 209. Frito-Lay dona feina a més de 66.000 persones i la vaga és la primera en una de les seves plantes en tres dècades, segons el grup. És el primer cop que els treballadors de la planta de Topeka convoquen una aturada, confirma Klemme.

Copyright The New York Times