Els 'homes de negre' tornen a Madrid: cinquena visita dels inspectors de la 'troica'

La visita es produeix quinze dies després que l'Eurogrup certifiqués la fi del rescat bancari a Espanya

Luis de Guindos amb el president de l'Eurogrup, Jean Claude Juncker / EFE
Efe
02/12/2013
2 min

MadridCinquena i última visita a Espanya dels 'homes de negre' de la 'troica' (la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional) per revisar com aplica el govern de Mariano Rajoy el programa d'assistència europeu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'arribada dels inspectors –que es reuniran amb ministres i possiblement amb Rajoy, però tot es farà discretament, sense cap repercussió pública– es produeix aquest dilluns, tot just quinze dies després que els ministres de Finances de la zona euro, l'Eurogrup, donessin suport a la decisió de posar fi al rescat de la banca espanyola al gener, amb una sortida "neta", és a dir, que no necessitaria pròrrogues.

Espanya ha utilitzat finalment 41.300 milions d'euros dels 100.000 milions que tenia a la seva disposició per recapitalitzar i reestructurar el seu sector bancari. Es tracta de la línia de crèdit concedida pels socis comunitaris el juliol del 2012.

Tot i reconèixer que Espanya no necessita més ajudes, l'Eurogrup va instar el govern de Rajoy a mantenir l'impuls reformista i ha advertit que la situació del sector financer encara és fràgil.

"Donem suport plenament la decisió de no sol·licitar cap assistència financera posterior del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede)", van assenyalar els ministres de Finances de la zona de l'euro en un comunicat conjunt al final de la seva trobada.

En la seva següent reunió, el 22 de novembre, l'Eurogrup va demanar a Espanya que concreti les reformes pendents i va anunciar una "segona ronda" de reforma del mercat laboral, mentre que la Comissió Europea va xifrar en 2.500 milions d'euros l'esforç estructural que haurà de fer Espanya per complir amb l'objectiu de dèficit el 2014.

Per al ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, la fi del programa d'ajuda "és una bona notícia, no només per al sistema bancari espanyol, sinó també per a l'economia espanyola i l'europea, i aquí hi ha les bases per a la recuperació de l'economia espanyola".

Segons De Guindos, després del programa d'assistència, els mercats veuen la banca espanyola molt més sòlida, solvent i ferma del que era fa un any i mig i tampoc es preveu "cap necessitat addicional de capital".

De fet, divendres passat, Standard & Poor's va millorar la perspectiva del deute sobirà espanyol de negativa a estable, per la millora en la seva posició exterior i la gradual represa del seu creixement econòmic, tot i que manté la seva qualificació en BBB-/A-3, qualitat mitjana acceptable dins del grau d'inversió.

En un comunicat, l'agència nord-americana de mesurament de riscos justifica la seva decisió perquè els indicadors de la qualitat creditícia d'Espanya s'estan estabilitzant a causa de les reformes pressupostàries i estructurals i per les polítiques de suport de la zona de l'euro.

stats