Economia27/10/2020

L'atur va tornar a créixer a l'estiu a Catalunya tot i sumar 96.400 nous ocupats

La taxa de desocupats se situa en el 13,2% mentre que a l'Estat és del 16,2%, segons l'EPA

Paula Solanas Alfaro / Elisabet Escriche Rivas
i Paula Solanas Alfaro / Elisabet Escriche Rivas

BarcelonaLa pandèmia no dona treva al mercat laboral. L'atur va tornar a créixer durant els mesos d'estiu i va sumar 84.500 persones durant el tercer trimestre en comparació a fa un any (+20%), segons ha publicat aquest dimarts l'Enquesta de Població Activa (EPA) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El rastre del virus ha capgirat una tendència habitual durant la temporada turística, en què acostuma a caure l'atur. És el primer increment durant l'estiu des del 2012.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Respecte el trimestre anterior la xifra va augmentar en 33.600 persones, de manera que la taxa d'aturats se situa en el 13,2%. En el mateix període es van crear 96.400 nous llocs de feina, encara que l'ocupació és un 4% inferior que la del 2019 amb 138.500 llocs de treball perduts a Catalunya en un any."Haurem d'esperar a l'any vinent per recuperar xifres positives del mercat de treball", ha assegurat en la seva valoració el secretari de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta.

Cargando
No hay anuncios

A més, ha recordat que aquestes dades encara no recullen els efectes de la segona onada de la pandèmia i les noves restriccions aplicades a principis d'octubre a sectors com la restauració. De fet, Ginesta també preveu que l'atur augment fins a finals d'any com a conseqüència del toc de queda imposat per la Generalitat des d'aquesta setmana.

En el conjunt de l'Estat, la taxa d'atur també va tornar a pujar durant el tercer trimestre i va créixer fins al 16,2% amb 355.000 nous desocupats. Durant aquest període, l'ocupació a Espanya va augmentar en 569.600 persones, l'increment més elevat de tota la sèrie històrica, però cal tenir en compte que aquestes xifres també comptabilitzen els afectats pels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), ja que l'INE classifica com a ocupats els milers d'afectats per un expedient relacionat amb la covid-19, seguint les recomanacions de l'OIT i Eurostat.

Cargando
No hay anuncios

L'última entrega de l'EPA va constatar que el coronavirus havia destruït un milió de llocs de treball. Al segon trimestre hi havia 1.074.000 ocupats menys, una reducció del 5,4% respecte als tres mesos anteriors i del 6% en comparació amb l'any passat.

Pel que fa els llocs de treball que s'han creat, els serveis és el sector que més n'ha generat (76.600), seguit de la construcció (18.400), la indústria (800) i l'agricultura (500). Tot i així, si de nou ho comparem amb l'any passat les xifres són molt més baixes, concretament hi ha 107.100 ocupats menys en els serveis; a la indústria, el descens és de 36.400 ocupats i a l'agricultura, de 6.700. La construcció és l'únic àmbit econòmic que registra una crescuda anual d'11.600 llocs de treball.

Cargando
No hay anuncios

Menys teletreball

L'EPA també constata que amb el desconfinament, a partir del juny els treballadors van tornar més a l'oficina. Segons l'enquesta, el 10,3% dels ocupats (1,9 milions de persones) van treballar des del seu domicili més de la meitat dels dies durant el tercer trimestre, mentre que en l'últim qüestionari era el 16,2%. "El final del confinament al juny va normalitzant el comportament de la població activa, recuperant-se el nombre d'actius i disminuint, per tant, el de les persones que estan fora del mercat de treball", ha destacat l'INE.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, entre el juliol i el setembre van baixar les absències a la feina per ERTO o atur parcial, fet que va provocar un augment en les hores treballades respecte al trimestre anterior. En concret, aquest indicador va créixer un 15,1% tot i ser el moment àlgid de l'any per a les vacances i va registrar l'increment més elevat des del 2008.