La llum torna a pujar a l'octubre un 3% tot i ser la més cara de la UE
El govern espanyol no vol esmorteir l'impacte sobre el rebut
BarcelonaEl preu de la llum torna a pujar. La subhasta d'energia que es va fer ahir va reflectir un encariment de l'electricitat, cosa que apunta a una pujada de la tarifa de la llum del 3,1% a partir de l'1 d'octubre i durant tot el quart trimestre.
L'import del component energètic, que suposa una mica menys de la meitat del total de la tarifa (la resta correspon als peatges d'accés i impostos fixats pel govern espanyol), es va incrementar en un 7,6% en la licitació d'ahir.
L'executiu de Mariano Rajoy ja ha avançat que preveu mantenir congelada la part regulada del rebut en aquesta revisió, de manera que l'augment per al consumidor final quedaria en un 3,1 %. L'import de la tarifa elèctrica -a la qual estan acollits gairebé vint milions de cases i pimes- es fixa cada tres mesos.
El govern espanyol ja va incrementar els peatges -amb què es retribueixen les activitats regulades, com el transport, la distribució, les primes a les renovables o els pagaments per capacitat- en un 8% a l'agost com a part de la reforma energètica, cosa que va repercutir en una pujada de la llum extraordinària de l'1,2%.
Anteriorment, la tarifa s'havia encarit en un 3 % al gener, havia baixat en un 6,6% a l'abril i havia tornat a repuntar en un 1,2% al juliol. Sense tenir en compte el nou increment del 3,1%, l'electricitat s'ha encarit un 8% des del gener del 2012, tot i que el govern espanyol ja ha indicat que els consumidors espanyols paguen la llum més cara de la Unió Europea (només superats per Irlanda i Xipre, dos sistemes insulars i, per tant, no comparables).
"No és una bona notícia"
El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va admetre ahir que aquest nou increment "no és una bona notícia", però va assegurar que una intervenció de l'executiu per frenar aquest impacte és negatiu a mitjà i llarg termini. Soria es referia així al dèficit de tarifa, que correspon a la diferència entre els ingressos i els costos reals del sistema elèctric.
Acabar amb aquest dèficit, que ara s'eleva a 26.000 milions d'euros, és el principal objectiu de la reforma energètica del PP, que preveu una retallada de 4.500 milions d'euros (2.700 gràcies a la menor retribució a les empreses, 900 milions a través dels pressupostos de l'Estat i 900 milions més gràcies a la pujada de la llum de l'agost).
No obstant, el titular d'Indústria va admetre divendres passat que aquest any es tancarà amb un dèficit d'entre 2.500 i 3.000 milions d'euros. Dilluns la patronal de les grans elèctriques Unesa (Endesa, Gas Natural Fenosa, Iberdrola, E.ON i EDP) va deixar anar al govern que no entenia com es podia continuar generant dèficit tot i les retallades acumulades dels últims dos anys (que asseguren que han tingut un impacte de 4.500 milions d'euros per a les empreses).
Les associacions de consumidors van reaccionar ahir a la subhasta elèctrica amb queixes i exigències a la Moncloa. La Confederació de Consumidors i Usuaris (Cecu) va criticar les noves tarifes elèctriques i va instar Indústria a frenar les "escalades de preus" que s'estan vivint en els últims anys en un sector que afecta els usuaris, independentment del seu nivell d'ingressos.
"Sembla clar que els interessos de la indústria continuen sent la prioritat d'una administració que no vetlla pels usuaris", va assenyalar aquesta associació.
A més, va criticar "falta de transparència" en la formació dels preus (amb les subhastes com a referent) i la "gairebé inexistent competència" del mercat lliure, que fa que no resulti avantatjós per a l'usuari sortir de la tarifa regulada.
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va qualificar la tercera pujada de la llum en quatre mesos com "un altre cop de puny directe a l'estómac dels consumidors", i va denunciar que la factura mitjana a Espanya ja ronda els 800 euros a l'any. L'OCU va recordar que des de la seva organització s'està duent a terme la primera compra col·lectiva d'energia de la història d'Espanya per reduir l'import del rebut.