Tecnologia

Torna l'entusiasme per les 'start-ups' tecnològiques europees

Creandum, fons inversor de Spotify, recapta 500 milions d'euros en un "temps rècord"

ARA
2 min
La inversió pot ser una decisió de risc.

BarcelonaDesprés de dos anys de sequera, sembla que torna a ploure per a les empreses emergents tecnològiques europees. Els acords entre les companyies en fase inicial estan repuntant i els inversors de capital risc aixequen nous fons.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons explica Financial Times, Creandum va presentar la setmana passada un fons de 500 milions d'euros, cosa que el converteix en l'últim inversor tecnològic privat centrat a Europa a assegurar capital nou per a noves companyies enguany. Aquesta recaptació de Creandum, que va ser un dels primers patrocinadors de Spotify, Klarna i Depop, ha estat en un "temps rècord", segons el soci general Carl Fritjofsson.

Aquesta maniobra segueix els passos d'Accle Europe, que va llançar un fons de 650 milions d'euros fa un mes, i de Plural, una empresa amb seu a Londres i Tallinn enfocada a empreses de "tecnologia profunda" que va aixecar 400 milions d'euros al gener.

Després de l'impuls inversor provocat per la pandèmia, la inflació, l'augment dels tipus d'interès i les tensions geopolítiques van aturar sobtadament aquesta dinàmica i les empreses emergents van haver de començar a reduir costos. Fins i tot grans inversors tecnològics nord-americans com Tiger Global i Coatue van retirar-se del mercat europeu.

Ara els inversors de capital risc diuen que això ha canviat, i és cosa dels primers mesos d'enguany, per l'impuls de les empreses emergents d'intel·ligència artificial i el fort repunt de les valoracions de les big tech, segons Financial Times.

"Estem anant més enllà de la fase de recuperació i tornant a un període de creixement", explica Tom Wehmeier, un directiu d'Atomico, al diari britànic. Considera que després de la caiguda del 2023, la inversió privada tecnològica a noves empreses europees tornarà a créixer aquest any. "El mercat està més actiu en qualsevol moment del que hem vist abans del 2021", afegeix.

En la mateixa línia, Sabina Wizander, sòcia de Creandum amb base a Estocolm, assegura que amb les dades que van veient estan realment molt entusiasmats amb el 2024. "Més empreses de qualitat s'atreveixen a sortir [a recaptar diners] perquè l'entorn de recaptació de fons és més previsible", explica al Financial Times. Entre el 2007 i el 2021 Creandum va recuperar gairebé set vegades el que havia invertit en empreses, després de vendre aquestes participacions.

Ara fins i tot alguns inversors de Silicon Valley han tornat al Vell Continent, i Andreessen Horowitz i IVP han obert oficines a Londres en els últims mesos. Jon Biggs, soci d'un dels inversors de Creandum, Top Tier, ha dit que les xifres demostren que els grups europeus de capital de risc podrien tenir rendiments iguals als dels seus companys de Silicon Valley, una qüestió que fa temps que plana sobre els inversors de la regió.

Però això no significa que captar fons sigui fàcil. Tot i tornar al creixement, Atomico, amb seu a Londres, es troba ara en les fases finals de la seva principal recaptació de capital, de 1.246 milions d'euros en els seus fons de risc i creixement, segons fonts coneixedores consultades pel diari britànic. Una recaptació que ha tardat més d'un any.

stats