El sector de les TIC incrementa un 12% la seva facturació durant la pandèmia
L'ecosistema tecnològic ratifica el seu pes creixent en el PIB català i alerta de la falta de treballadors qualificats
BarcelonaEl sector de les TIC a Catalunya ha superat la pandèmia amb un increment del 12% en la facturació. Les empreses tancaran el 2021 amb uns resultats de 23.000 milions d’euros, per sobre dels 20.300 milions del 2019, segons les dades recollides en el 13è Baròmetre del sector tecnològic, elaborat pel Cercle Tecnològic de Catalunya. L’ecosistema ratifica així el seu pes creixent en el PIB català i el seu rol com a "motor de transformació econòmica i social del país", en paraules del vicepresident del Govern, Jordi Puigneró. Malgrat que la crisi sanitària ha provocat estralls en l’economia, les TIC han mantingut una activitat intensa. Segons l'estudi, se superarà la barrera de les 17.200 companyies al tancament del 2021, un augment del 2,9% respecte a l’any anterior, però també s'espera que una reducció del nombre de treballadors, dels 129.000 empleats del 2020 als 114.000 del tercer trimestre d’enguany. Aquesta davallada s'ha produït com a efecte rebot del fort creixement registrat durant la pandèmia i, a més a més, un 61,5% dels participants en l’estudi preveu tancar el 2021 amb un increment de l’equip.
L'informe destaca que la manca de treballadors és una de les principals preocupacions del sector tecnològic. En el baròmetre de l'any 2020 ja es va apuntar que més d'un 68% de les empreses enquestades podrien fer créixer encara més el seu volum de negoci si "la disponibilitat de talent no fos un problema". Aquesta escassetat és particularment marcada en el cas de les dones, que només ocupen un 8,6% de les feines tècniques del sector de les TIC a Catalunya. A més, actualment preocupa sobretot la fuga d’especialistes a altres companyies. Les principals causes que s’atribueixen a aquest fenomen són els sous poc competitius (56,7%) i les pitjors condicions laborals dels treballadors respecte a altres països (52,8%). De fet, contractar un professional TIC a Barcelona "és un 30% més barat", com va indicar Miquel Martí, CEO de Barcelona Tech City, en un debat del Círculo Ecuestre del març passat. Però precisament aquests sous més baixos podrien ser la causa que empeny els treballadors més qualificats a buscar oportunitats laborals a l'estranger. Les posicions amb més demanda per part de les empreses són les àrees de desenvolupament web (40,1%), ciberseguretat (37,8%), núvol (34%), desenvolupament d’aplis (31,6%) i intel·ligència artificial (27,9%).
Per pal·liar aquesta situació un 73,5% de les empreses d’oferta de tecnologia, diu l'informe, han iniciat plans de formació, promoció i retenció de talent. El president del Cercle Tecnològic, Joan Ramon Barrera, remarca que a banda del repte de retenir els treballadors qualificats i incorporar més dones en posicions tècniques i de direcció, hi ha un tercer element estratègic: "El lideratge i la capitalització dels recursos provinents dels fons europeus Next Generation en projectes de transformació digital i ambiental".