John Hoffman: "En temps difícils saps qui són els teus amics i a Barcelona hem tingut suport"

28/06/2021
4 min

Barcelona“És un dia molt fosc, molt decepcionant. Però sabem que el sol brillarà”. Fa gairebé un any i mig, John Hoffman, conseller delegat de la GSMA, vivia un dels moments més complicats de la seva carrera professional. Visiblement emocionat, anunciava la cancel·lació del Mobile World Congress per l’amenaça creixent de la pandèmia. Amb un posat molt més animat, torna a Barcelona per inaugurar dilluns una edició a mig gas de l’esdeveniment.

És el dia? Torna a brillar el sol?

— El sol brilla. No hem acabat amb el covid, però estem cada cop més a prop de poder-hi conviure. Aquell dia va ser molt fosc. Des d’aleshores hi ha hagut molts dies difícils. El món s’ha vist més afectat pel covid del que podíem imaginar quan vaig pronunciar aquell discurs. Però el sol està començant a brillar. I una de les coses que són importants per a nosaltres és recuperar el MWC. Vam ser un dels primers a tancar i ara serem uns dels primers a reobrir.

Són dels primers a reobrir, però aquesta no serà la millor edició.

— No. La incidència del covid continua a diferents nivells a tot el món. Això significa que no tothom pot viatjar amb la mateixa llibertat que fa dos anys. Però no passa res, perquè és un esdeveniment híbrid, així que rebrem els que vinguin en persona i ho retransmetrem per a la resta. Era molt important per a nosaltres celebrar el congrés ara. Si l’haguéssim endarrerit un dia, una setmana o uns mesos, hauria sigut millor, però aleshores hauria començat a repercutir en el nostre calendari. 

Quants assistents pot confirmar per a aquesta setmana a Barcelona?

— Seguim projectant entre 25.000 i 35.000 persones, algun punt d’aquest interval. Encara no n'estem segurs. Ens agradaria tenir-ne més, però n'hi ha prou per començar.

Els congressistes vindran majoritàriament d’Espanya i d’Europa?

— Fins ara tenim registrats assistents procedents de més de 145 països i territoris. Normalment en rebem d’entre 198 i 200 països i territoris.

Amb totes les absències i menys presentacions de productes. Quin és el sentit d’aquest MWC?

— La prevalença i el domini de la nostra indústria durant el covid. ¿Com hauria sigut la seva vida o el seu negoci sense un dispositiu mòbil? Impossible. Així que el que volem fer és celebrar-ho i seguir avançant. Celebrar que els mòbils ens han ajudat a tots a enfrontar-nos al covid.

Biden va dir a Brussel·les que les ambicions de la Xina suposen un desafiament a l’ordre internacional. Com els afecta això?

— Això reforça Barcelona. Nosaltres celebrem un esdeveniment a Xangai i no tots els nord-americans poden anar-hi. En fem un altre a Los Angeles i no venen tots els xinesos. A Barcelona venen nord-americans i xinesos perquè és un lloc neutral.

Com veu la implantació del 5G?

— Representarà un canvi com el de la Revolució Industrial. Avui fem servir el mòbil sobretot per veu, i el 5G ho connectarà tot. No serà una eina de treball que duem a sobre, com un llapis, sinó el centre del negoci.

Quin va ser l’impacte de la cancel·lació per a la GSMA en termes de plantilla i ingressos?

— Som una organització internacional no governamental, no tenim moltes formes de suport financer. Els esdeveniments són un pilar important. Quan va arribar el covid, vam prendre la decisió basant-nos en la salut i no vam tenir en compte com ens repercutiria econòmicament. Ens hem vist reduïts a la meitat del que érem abans de la pandèmia.

Ens pot donar alguna xifra?

— Centenars. No som una organització gran ni publiquem la nostra informació financera. Però són centenars de persones les afectades arreu del món, algunes aquí a Espanya.

Amb la cancel·lació van estar al límit de la supervivència?

— Durant un temps la cosa estava en l’aire. No sabíem durant quant de temps ens afectaria el covid. Vam fer plans de contingència, també per saber si ens podríem mantenir. Afortunadament, hem pogut resistir i el futur té molt bona pinta. 

Com s’imagina el congrés el 2022?

— Crec que serà més semblant al del 2019. Ara bé, si el món s’haurà recuperat... Si em pogués dir com seran els viatges internacionals el febrer vinent, li podria donar més detalls. Pensem que la recuperació serà molt forta; hem vist bons indicadors, però és difícil predir el futur.

Segueix pensant en quedar-se a Barcelona a partir del 2024?

— És una pregunta que tothom vol que respongui. Jo no puc prendre la decisió, ajudo amb la recomanació. El que sí que puc dir és que en els temps difícils un sap qui són els seus amics. I els nostres amics de Barcelona ens han donat molt suport. Hem tingut una relació mútuament beneficiosa. Quan hem estat a Barcelona hem aportat moltes coses. Al cap i a la fi som una fira, però hem intentant ser més i deixar un llegat. Què ens depara el futur? Bé, si tens una cosa que funciona, per què canviar-la? Però no és una cosa que estem estudiant ara, ens n’ocuparem més endavant.

Per a mi, això és un sí.

— [Riu]. No és un sí, però tampoc un no.

El MWC té el poder de reunir sota un mateix sostre el rei d’Espanya i el president de la Generalitat. No tothom pot dir el mateix.

— Si podem formar part d’això, reunint persones que no tenen exactament els mateixos punts de vista perquè seguin juntes per un objectiu i un bé comú, ens n’alegrem.

Amb la pandèmia, seguiran tenint valor els congressos presencials?

— Podria haver-me entrevistat des dels Estats Units, però no ho ha fet. Els humans tenen una necessitat interactiva. Algunes coses es poden fer a distància; d’altres simplement són millors quan seiem junts i compartim un cafè. El món dels congressos serà diferent, no n’hi ha cap dubte. Crec que reunir la gent cara a cara encara té valor ara. Existirà d'aquí 40 o 50 anys? No ho sé. Però de la mateixa manera que vostè volia seure amb mi, el nostre ecosistema es vol trobar a Barcelona.

stats