Els experts desfan l'embolic del Govern: el teletreball no és obligatori

Treball defensa que sí que ho és i xoca amb Empresa i Budó que asseguren que només s'ha de promoure

Una noia fent teletreball a Barcelona
Elisabet Escriche Rivas / Paula Solanas Alfaro
27/10/2020
3 min

Barcelona"El teletreball no és obligatori". Així de taxatius s'han mostrat els advocats laboralistes consultats per l'ARA després del nou embolic que han protagonitzat aquest dimarts diferents conselleries del Govern. Treball (ERC) ha reiterat que és obligatori el treball a distància des del decret publicat el 16 d'octubre, mentre que la portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el departament d'Empresa (JxCat) insistien que les companyies "només tenen el deure de promoure" aquesta modalitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No és obligatori perquè és competència del govern espanyol i tant la nova llei del teletreball com l'Estatut dels Treballadors com el mateix pla Me Cuida deixen clar que aquesta modalitat és voluntària", asseguren tant l'advocat laboralista

De fet, el secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha reconegut que la Generalitat no té competències en matèria laboral per obligar les empreses a fer treball a distància. Ara bé, s'ha escudat en el fet que sí que en té perquè les companyies adoptin mesures per prevenir el risc de contagi del covid-19 i, en aquest sentit, ha assegurat que entre aquestes mesures incloses en el decret del 16 d'octubre ja hi havia l'obligatorietat del teletreball. Però, a més, ha afegit que l'incompliment de la mesura pot comportar sancions, tot i que no ha especificat quines són.

"Si es llegeix el text en qüestió, però, en cap cas es parla d'obligatorietat", deixen clar els advocats. Concretament el decret diu: "Les persones titulars de centres de treball, públics i privats, han d'adoptar, entre d'altres, les mesures següents: promoure mesures organitzatives i tècniques que permetin limitar al màxim la mobilitat de persones treballadores, prioritzant el treball a distància, el teletreball o les reunions telemàtiques [...]". "Encara que sí que inclogués la paraula obligatorietat també seria molt discutible perquè les competències són de Madrid", afegeixen els dos advocats.

De fet, segons Parra, només hi ha dues excepcions en què sí es pot imposar el teletreball i que recull el pla Me Cuida: "Si el treballador forma part del grup de risc i si hi ha problemes de conciliació perquè per exemple un menor ha estat confinat", detalla l'advocat. Aquest pla és el que permet flexibilitzar la jornada laboral durant la pandèmia i està prorrogat fins al 31 de gener.

La polèmica en el si del Govern ha esclatat a primera hora d'aquest dimarts quan el conseller de Treball, Chakir el Homrani, assegurava en una entrevista a RAC1 que les empreses tenen l'obligació de fer teletreball. Poc després, fonts de Presidència matisaven aquesta afirmació i indicaven que l'obligació és "promoure" aquesta modalitat. I al migdia la portaveu del govern deixava clar que no es pot regular aquest àmbit a les empreses privades perquè la Generalitat no "disposa de les competències". També ha fet autocrítica per si els ciutadans consideren que alguns missatges del Govern han generat dubtes: "Si ha sigut així, és important certament evitar generar confusió a la població".

Document no vinculant

L'embolic entre conselleries arriba l'endemà que el Consell de Relacions Laborals (format per la Generalitat, els sindicats CCOO i UGT i les patronals Foment i Pimec) insistís en un comunicat que totes les empreses que poguessin fer teletreball haurien d'adaptar-s'hi.

"Les empreses tenen l’obligació de limitar la mobilitat de les persones treballadores adoptant sistemes de treball a distància i teletreball, així com reunions telemàtiques, d’acord amb les mesures decretades per l’autoritat sanitària, durant el seu període de vigència, i recordem que només quan pel tipus d’activitat el treball presencial és imprescindible es permet la mobilitat", recordava l'organisme, que no té obligatorietat jurídica, en un comunicat.

Aquest dimarts, però, tant la patronal Foment del Treball com el sindicat UGT han emès un comunicat instant les empreses a promoure i prioritzar el teletreball, però en cap cas han parlat d'obligatorietat. La UGT, a més, ha demanat al Govern que no afegeixi més desconcert als treballadors en l'actual context.

stats