Pallete (Telefónica): "No tinc notícies ni de STC ni de la SEPI"
L'operadora espanyola tanca el 2023 amb unes pèrdues de 800 milions per l'ERO a Espanya i la situació econòmica al Regne Unit
MADRIDA Telefónica no tenen més notícies ni de Saudi Telecom (STC Group) ni de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI). Així ho ha dit el president, José María Álvarez-Pallete, durant la presentació aquest dijous dels resultats del 2023. "No en tinc notícies", ha dit quan se li ha preguntat per la companyia de l'Aràbia Saudita. "Sento no tornar a tenir novetats", ha respost més tard, quan la pregunta era sobre la SEPI.
En el primer cas, ha passat mig any des que l'operador de telecomunicacions saudita va anunciar l'adquisició d'un 9,9% de Telefónica. Però, fins ara, només n'ha adquirit un 4,9% de manera directa i la resta, un 5%, a través d'instruments financers. Per completar l'operació necessita el vistiplau del govern espanyol (necessari quan una companyia vol adquirir més d'un 5% de certes empreses estratègiques). "Que un inversor s'interessi per Telefónica ens anima, però no ens consta que hagi presentat la sol·licitud d'aprovació [al govern espanyol]", ha dit Pallete.
Pel que fa a la SEPI, ja han passat dos mesos des que aquesta entitat del ministeri d'Hisenda que gestiona les empreses públiques o amb participació pública va anunciar a través de la Comissió Nacional de Mercats i Valors (CNMV) la intenció d'adquirir fins a un 10% del capital. Un moviment que va néixer, precisament, en resposta a l'operació de STC Group i que suposaria el retorn de l'Estat a Telefónica 26 anys després de la privatització. "No tinc capacitat de valorar [els temps de la SEPI] perquè no tinc elements per valorar. Això no és bo ni dolent. La voluntat de la SEPI és pública i el mercat la sap".
El cert és que el silenci sobre Telefónica regna tant al grup saudita com a l'organisme públic. Fonts de STC Group es limiten a dir que els seus plans continuen sent els mateixos, mentre que des de la SEPI no entren a fer cap comentari.
Forat de 892 milions per provisions
"El 2023 va ser un bon any", ha resumit Pallete en relació amb els resultats anunciats aquest dijous. I ha reiterat que es mantenen els objectius fixats en l'últim pla estratègic 2023-2026. "Telefónica avui és més forta i està més ben posicionada per aprofitar les oportunitats que es presenten", ha insistit. La teleco espanyola va obtenir un benefici de 2.369 milions d'euros el 2023, un 17% més que els guanys registrats l'any passat, però alhora lluny dels històrics 8.137 milions que va marcar l'any 2021 fruit dels extraordinaris. Els ingressos es van enfilar lleugerament, fins als 40.000 milions d'euros, cosa que suposa un increment d'un 1,6% en comparació amb l'exercici del 2022, quan després d'anys de sequera van tornar a créixer.
Ara bé, Telefónica té al davant alguns reptes que l'han obligat a registrar unes provisions que deixen un forat de 892 milions d'euros als comptes del 2023, uns números vermells que feia més de vint anys que no registrava. D'entrada, ha registrat unes provisions de més de 1.320 milions d'euros per afrontar el cost de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) a Espanya que finalment afectarà 3.421 empleats. També s'hi suma un ajust comptable de la filial del Regne Unit, en aquest cas derivat per l'escenari econòmic del país. Amb tot, la pedra a la sabata de la companyia continua sent el deute, que el 2023 es va enfilar fins als 27.349 milions d'euros, un 2,5% més que en l'exercici del 2022, fruit sobretot de la inversió anunciada per adquirir el 100% de la seva filial a Alemanya.
Per mercats, registra guanys a les seves quatre principals àrees geogràfiques de negoci: Alemanya, el Regne Unit, el Brasil i Espanya. En el cas de Telefónica Espanya, la principal filial del grup, els ingressos del 2023 van créixer un 1,3%, fins als 12.654 milions d'euros, i el benefici operatiu abans de depreciacions i amortitzacions (ebitda) es va situar en 3.229 milions, una caiguda d'un 0,8% en comparació amb el 2022.
Oberta a explorar compres
Amb tot, a la companyia se li ha obert, sense voler, un nou front: el lideratge d'Orange i MásMovil. La fusió de les dues companyies, avalada ja per Brussel·les, fa caure la teleco presidida per Pallete en una segona posició a Espanya, com a mínim en quota de mercat. I és davant aquest escenari que no tanca la porta a explorar la compra de competidors: "Amb la fusió d'Orange i MásMovil s'obre un escenari nou [...] i poden passar coses que potser en un altre moment haurien anat d'una altra manera", ha afirmat. Telefónica ha reconegut que té converses amb l'operadora romanesa Digi (cinquena a Espanya) i manté l'oferta per una part de la xarxa de Vodafone Espanya. En tot cas, Pallete no ha dubtat a assenyalar que això ha d'anar de bracet de la desregulació de la companyia: "Telefónica Espanya no ha de ser una [empresa] regulada com ara".