IMMOBILIARI

Telefónica inverteix 107 milions per quedar-se la seva seu a Barcelona

L’operadora pren l’edifici a AXA, que l’havia guanyat en subhasta

Diagonal 00, a la zona del Fòrum, té 24 pisos i 34.000 metres quadrats que acullen un dels principals centres de R+D.
Xavier Grau
06/09/2014
3 min

BarcelonaTelefónica ha fet valer el seu dret preferent i finalment s’ha quedat amb la propietat de la seu que té a Barcelona, l’edifici conegut com a Diagonal 00, al començament d’aquesta avinguda barcelonina al límit amb Sant Adrià de Besòs. L’edifici, que era propietat del Consorci de la Zona Franca, va sortir a subhasta el mes de maig per un preu mínim de 98,5 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La venda va aixecar molt d’interès entre els inversors. Unes 60 companyies de tot el món es van interessar per l’immoble, que finalment es va adjudicar a Lindisfarne Investment SL, una empresa del grup AXA Real Estate. La filial de l’asseguradora va presentar una oferta de 107 milions d’euros per l’edifici, la més alta, que suposa un 9% per sobre del preu de sortida. Es va imposar per set milions a l’oferta personal de 100 milions presentada pel ciutadà qatarià Ibrahim Hassan al-Asmakh.

En les condicions de la subhasta s’establia que Telefónica, que ocupa l’immoble des que es va inaugurar, el continuaria ocupant fins al 2060 en règim de lloguer. Però ahir, sorprenentment, l’operadora que presideix César Alierta va firmar l’adquisició de l’edifici.

Telefónica, com a llogater, va fer valer el seu dret de tempteig. Va igualar l’oferta d’AXA (107 milions d’euros més IVA) i s’ha convertit en propietària d’aquest emblemàtic edifici de la zona del Fòrum. L’operació es va firmar ahir mateix entre el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet, i el director de planificació, projectes i serveis globals de Telefónica, Javier Delgado. A la pràctica, Telefónica dobla la seva aposta per Cataluya: ja no estarà de lloguer, sinó que passarà a ser propietària d’aquesta emblemàtica seu.

Es tracta d’un edifici de 24 plantes i 34.000 metres quadrats, que inclou la seu corporativa de Telefónica a Catalunya, a més del seu centre de recerca i desenvolupament (R+D).

L’operadora treu profit de l’operació, ja que s’estalviarà els lloguers fins al 2060 si vol continuar ocupant aquesta seu. Però el negoci també és força interessant per al Consorci de la Zona Franca, que podrà posar en ordre els seus números. L’operació permetrà al Consorci reduir el seu endeutament financer i fer inversions estratègiques. La de la Torre Telefónica és la segona subhasta pública d’actius del Consorci aquest any, després de la venda de l’edifici del Banc de Sang i Teixits per 38,2 milions.

Nous projectes

Amb aquests diners, el Consorci podrà desendeutar-se i fer algunes operacions, com una promoció d’habitatges al barri de la Marina del Prat Vermell. L’organisme està buscant inversors per a un projecte que vol posar en marxa abans d’acabar l’any.

El mercat d’oficines ja s’està recuperant

El mercat immobiliari d’oficines ha consolidat la seva recuperació a Barcelona, Madrid i València, segons un informe difós aquesta mateixa setmana per la consultora CBRE. Aquesta companyia sosté que si la demanda es manté fins a final d’any es podrien superar els nivells d’inversió anteriors a la crisi. L’informe destaca que a Madrid s’han registrat 32 operacions de lloguer d’oficines en el segment d’entre 2.500 i 7.500 metres quadrats, i a Barcelona s’han registrat 19 operacions de superfícies d’entre 2.000 i 5.000 metres quadrats. Agbar, per exemple, ha llogat l’edifici del Districte 38, al passeig de la Zona Franca, per traslladar-hi les seves oficines, un cop firmada la venda de la seu actual per fer-hi un hotel. Es tracta de l’operació més important que s’ha fet a Barcelona.

stats