Telecomunicacions

Telefónica s'escapa de parlar sobre STC mentre promet més creixement i dividends

La companyia ha presentat el seu pla estratègic 2023 - 2026 amb STC i la SEPI en el punt de mira

MadridCreixement, rendibilitat i sostenibilitat (GPS, en les sigles en anglès). Aquests són els conceptes que ha promès Telefònica a analistes i inversors. El gegant espanyol de les telecomunicacions ha batejat així el pla estratègic de la companyia fins al 2026, presentat aquest dimecres a la tarda en el marc del Dia de l'Inversor, una cita que feia onze anys que la teleco no organitzava. La d'enguany, a més, estava marcada per la irrupció de STC i la possible entrada de la SEPI a l'accionariat.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia que presideix José María Álvarez-Pallete ha presentat un full de ruta que al principi ha estat rebut amb entusiasme pel mercat. Cap a la una del migdia, Telefónica ha arribat a pujar més d'un 3% a la borsa, tot i que a mesura que es coneixien els detalls del pla la cotització ha tornat als nivells amb què va tancar ahir dimarts (3,70 euros per acció).

Cargando
No hay anuncios

Al pla estratègic 2023 - 2026, Telefónica anticipa un "comportament positiu" de les principals xifres de negoci: un increment anual dels ingressos d'un 1%, sobretot gràcies als serveis vinculats a la transformació digital. També un creixement de l'ebitda (resultat operatiu abans de les amortitzacions i impostos) d'un 2%, així com una generació de caixa de fins a 5.000 milions d'euros el 2026.

De bracet amb aquests objectius, el gegant espanyol de les telecomunicacions ha presentat els resultats fins al setembre. D'una banda, Telefónica eixuga el deute en 942 milions d'euros el tercer trimestre (entre juliol i setembre), i el redueix fins als 26.537 milions d'euros a 30 de setembre, gràcies, entre altres coses, a la venda d'actius com les torres. En aquest sentit, també obre la porta a desprendre's de les seves filials a l'Amèrica Llatina.

Cargando
No hay anuncios

De l'altra, durant el tercer trimestre ha registrat un benefici net de 502 milions, un 9,3% més en comparació amb el mateix període del 2022, mentre que els guanys acumulats fins al setembre se situen en 1.262 milions, un 15% menys en comparació amb els nou primers mesos de l'any passat, segons ha publicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Retribució als accionistes

La companyia, però, ha estat especialment curosa en posar negre sobre blanc l'objectiu que afecta directament els accionistes: els dividends. "Telefónica manté el ferm compromís de creació de valor per a l'accionista", ha apuntat en el comunicat. En concret, es compromet a abonar, com a mínim, un dividend de 0,30 euros per acció fins al 2026, el mateix import que en el darrer exercici.

Cargando
No hay anuncios

El cert és que la promesa arriba en un moment convuls per a la companyia. No només perquè un dels reptes principals per als pròxims exercicis és recuperar la confiança del mercat, sobretot després d'haver-se convertit en un objectiu barat (L'acció de Telefónica va arribar a fregar els 20 euros, i ara se situa per sota dels 4) i haver d'eixugar un deute important, sinó també perquè el ple avenç del sector exigeix obtenir capital per mantenir les inversions, tot i que Telefònica ja anticipa que de cara a l'any que ve baixaran un 14% sobre vendes. "Tenim una visió i una ambició renovades per liderar el futur, perquè no només som una companyia de telecomunicacions, som alguna cosa més gran. Ara som un supercomputador", ha afirmat Álvarez-Pallete, que no ha dubtat a tornar a abanderar l'exigència del sector de les telecomunicacions a Europa: "Cal una completa desregulació [de les telecos]", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

És en tot aquest context on cal emmarcar els últims moviments vinculats a la companyia. El més recent, l'opa llançada per la mateixa Telefónica per adquirir el 100% de la seva filial a Alemanya, Telefónica Deutschland. Una operació que suposarà una inversió de fins a 1.970 milions d'euros, però que s'alinea amb la idea de reforçar un dels seus quatre mercats estratègics, Alemanya. Els altres tres són Espanya, el Regne Unit i el Brasil.  

Sense preguntes sobre STC

L'altre gran moviment és el de la irrupció de l'empresa saudita STC en el capital de Telefónica. Una operació que tot i que va deixar fora de joc la companyia, els analistes no hi han dedicat cap de les seves preguntes. El gegant de les telecomunicacions de l'Aràbia Saudita ha adquirit un 9,9% de les accions de l'empresa espanyola: un 4,9% de manera directa i la resta, un 5%, a través d'altres instruments financers, i s'ha convertit en el principal accionista per davant del BBVA o CaixaBank. Per completar l'operació, però, necessita el vistiplau del govern espanyol (necessari quan es vol adquirir entre un 5% i un 10% de certes empreses estratègiques).

Cargando
No hay anuncios

Segons ha publicat Cinco Días,STC ja ha demanat el permís per assolir el 9,9% del capital de Telefónica i convertir-se en el principal accionista. A preguntes de l'ARA, fonts de la teleco saudita han declinat valorar la informació, i només afirmen que els seus plans continuen sent els mateixos que al principi (assolir el 9,9%). Tampoc des del ministeri d'Economia es confirma si s'ha rebut la sol·licitud, mentre que des del ministeri de Defensa no s'ha obtingut resposta. En tot cas, un cop registrada la petició d'autorització, el govern espanyol té tres mesos per contestar, tot i que pot ampliar el termini, tal com es recull a l'escut antiopes aprovat l'any 2020.

Pendents de la SEPI

L'altre moviment, conseqüència del gest de STC, l'ha fet la SEPI. Després que l'any 1997 l'aleshores president del govern espanyol, José María Aznar, decidís privatitzar al 100% Telefónica, ara es torna a obrir l'opció que l'Estat tingui un paper dins la teleco. L'executiu de Pedro Sánchez ha defensat des del primer moment que la seva intenció implica reforçar l'espanyolitat de l'emperesa i fer de contrapès a STC.

Cargando
No hay anuncios

De moment, la SEPI està "explorant" una "eventual adquisició d'una participació accionarial en aquesta companyia". Els analistes apunten que el moviment de l'organisme que depèn del ministeri d'Hisenda pot ajudar a incrementar el valor a borsa de Telefónica, en caiguda lliure des de fa anys. Veurem si l'any que ve Telefònica celebra el seu centenari sent menys privada.