La Xina negocia vendre la filial de TikTok als EUA a Elon Musk
L'aplicació xinesa ha de buscar un soci per continuar operant al país abans del 19 de gener
BarcelonaFuncionaris del govern xinès estan mantenint converses preliminars sobre la possibilitat de vendre les operacions de TikTok als Estats Units al magnat Elon Musk, amb l'objectiu d'esquivar el veto del país a l'aplicació de vídeos curts, segons ha avançat Bloomberg News i recull l'agència Reuters. Encara que l'executiu de Pequín preferiria que el control de TikTok es mantingués en mans de la seva matriu ByteDance, aquesta continua buscant solucions per evitar-ne la prohibició.
El govern xinès és propietari d'una "participació d'or" en la companyia que li dona dret de veto, fet que ha aixecat les sospites de diversos membres del Congrés dels EUA sobre el poder que té realment l'administració de Xi Jinping en la plataforma. "No es pot esperar que fem comentaris sobre pura ficció", ha estat la resposta d'un portaveu de TikTok sobre la hipotètica venda de la filial estatunidenca a Musk.
Si el Tribunal Suprem dels EUA no ho impedeix, TikTok haurà d'aturar les seves operacions en aquest mercat aquest diumenge 19 de gener, només un dia abans que Donald Trump torni a la presidència. Una regulació aprovada pel Congrés estatunidenc el passat mes d'abril, a la qual van donar suport tant demòcrates com republicans, i que va donar nou mesos a ByteDance per trobar un inversor d'un país que no fos considerat “adversari” dels Estats Units.
Aleshores els legisladors van justificar aquesta decisió argumentant que la plataforma representa una amenaça per a la seguretat nacional, per la possibilitat que el govern xinès accedeixi a les dades dels seus usuaris. Per part seva, la Xina ha criticat diverses vegades la "repressió" dels EUA cap a TikTok i ha assegurat que es tracta d'una "tàctica intimidatòria" que acabarà anant contra la mateixa administració nord-americana.
Què en pensa Trump?
Encara que en el seu primer mandat Trump va intentar prohibir la xarxa social asiàtica, aquesta vegada ha demanat al Tribunal Suprem dels EUA que paralitzi l'entrada en vigor d'aquesta llei fins que ell sigui president, després de prometre en campanya que "salvaria TikTok". Musk, que s'ha convertit en un dels seus aliats més propers, té interessos importants a la Xina, on hi ha la principal base de producció de la seva firma de vehicles elèctrics Tesla. El magnat sud-africà ja va defensar a l'abril que no s'hauria de prohibir TikTok als EUA, ja que aquesta decisió aniria "en contra de la llibertat d'expressió".