Telecomunicacions

Vodafone Espanya, l'última sacsejada al sector de les 'telecos'

La filial inicia una nova vida sota control del fons britànic Zegona i amb una reestructuració que preocupa els sindicats

3 min
Imatge d'arxiu del logo de Vodafone.

MADRIDSi hi ha un sector que està vivint un moment de sacsejada és el de les telecomunicacions. Després de la fusió entre Orange i Más Movil (avui MásOrange) o l’aterratge de l’Aràbia Saudita al capital de Telefònica, Vodafone Espanya també se suma als canvis encetant una nova etapa. Tot i que el seu nom no desapareixerà d'un dia a l'altre, la compra per part del fons d'inversió britànic Zegona sí que trastoca la seva estructura i, esclar, els seus plans de futur a l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D’entrada, aquest dissabte aterra el nou conseller delegat, José Miguel García, que substitueix Mario Vaz. García ja té experiència com a primera espasa d’una teleco perquè havia sigut conseller delegat a Euskaltel just abans que fos absorbida per Más Movil el 2021. De fet, rere aquella venda hi havia Zegona, que aleshores controlava l'operadora basca. Abans havia passat per Jazztel, d'on també va marxar després de la compra per part d'Orange el 2015. El currículum de García, doncs, està marcat per dues vendes milionàries.

Però aquest no és l'únic canvi destacat de l’organigrama. A la unitat de consum s'incorpora Ángel Álvarez com a director. El moviment és rellevant si es té en compte que Álvarez era el responsable comercial de la teleco romanesa de baix cost Digi, que els últims anys ha vist créixer de manera fulgurant el seu negoci a l’Estat. "És tota una declaració d'intencions", apunten des del sector. Tots dos hauran de desplegar una estratègia que ajudi a sanejar el negoci de Vodafone a Espanya, així com fer-lo "atractiu".

Aquesta estratègia, però, estarà marcada per les condicions que ha establert el govern espanyol a Zegona a canvi d'aprovar-ne l’adquisició. Alhora, estarà sota la lupa dels sindicats: el fons britànic ha expressat obertament que pretén dur a terme una tisorada pel que fa als costos i es dona per fet, almenys entre els sindicats, que això suposarà una reducció de plantilla.

Condicions de la compra

La compra de Vodafone Espanya per part de Zegona s'ha saldat amb un desemborsament de 5.000 milions d’euros. Zegona podrà seguir utilitzant la marca Vodafone durant 10 anys, i la companyia britànica mantindrà una part del negoci, com ara el centre d'innovació a Màlaga.

L’última paraula l’ha tingut el govern espanyol, que ha aprovat la compra després d'establir una sèrie de condicions. Abans la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) hi va donar el seu vistiplau en primera fase després de "no apreciar riscos per a la competència". "L'empresa s'ha compromès a un pla d'inversions de mitjà termini molt important tant en l'àmbit fix com mòbil i a mantenir en tot moment una solvència elevada", va explicar el ministre per a la Transformació Digital, José Luis Escrivá. Cal tenir en compte que Vodafone Espanya és la tercera operadora de telecomunicacions a Espanya per quota de mercat (16% de clients de banda ampla i 22% de telefonia mòbil).

Malgrat que la lletra petita de les condicions no ha transcendit, l'executiu ha explicat que Zegona té l'obligació de mantenir la inversió perquè les infraestructures tecnològiques no quedin obsoletes ni desactualitzades. També mantenir certs contractes amb l'administració, donar estabilitat al voltant dels "actius estratègics" i mantenir els centres de treball especialitzats a gestionar tant les infraestructures com aquests actius.

El manteniment dels actius estratègics (com són les torres) pren rellevància si es té en compte que en anteriors ocasions Zegona ha optat per invertir, reestructurar, créixer i acabar desinvertint. Ara, però, el fons busca allunyar-se de la imatge d'inversor agressiu i ha assegurat que en el cas de Vodafone la visió és de "llarg termini". Els seus plans també impliquen revifar la pota comercial amb les empreses i impulsar Lowi, la marca de telefonia mòbil de baix cost.

Primer cara a cara amb els sindicats 

A qui no acaben de tranquil·litzar aquestes condicions és als més de 3.700 treballadors del grup europeu a Espanya, que viuen el procés amb "incertesa", asseguren fonts sindicals a l'ARA. "Estem a l'espera que algú ens expliqui la lletra petita i a partir d'aquí podrem tranquil·litzar la plantilla", afegeixen. Zegona encara no ha posat negre sobre blanc quins són els plans pel que fa a una possible retallada de plantilla. En tot cas, fonts del grup apunten que les estimacions de xifres publicades són "especulacions".

La majoria de la plantilla, que des del 2013 ha viscut quatre grans ajustos, es concentra a Madrid, València i Barcelona. En el cas català, són uns 303 empleats, segons càlculs dels sindicats. "Com en qualsevol reestructuració, esperem que es faci amb cap, que es continuï donant servei a la població i que no es perdin llocs de treball, sobretot perquè són tècnics i específics", diuen els representants dels treballadors.

Pes a Catalunya 

A Catalunya, més enllà de l’activitat comercial (té 1,6 milions de clients mòbils i fixos), Vodafone ha guanyat protagonisme després d'aconseguir un important contracte de la Generalitat. Vodafone desplegarà la xarxa 5G en un total de 370 municipis catalans al llarg d'aquest 2024, cosa que tindrà un impacte sobre 6,5 milions de persones, entre particulars i empreses, segons explica la companyia.

stats