Últim intent per rescatar Scytl (o almenys una part)
Un potencial comprador s'ha mostrat interessat per adquirir la firma de vot electrònic catalana, en liquidació
BarcelonaEn temps de descompte i en plena liquidació de la companyia, ha aparegut un interessat en quedar-se almenys una part de Scytl, el grup català de vot electrònic que viu el seu segon concurs de creditors. Segons ha pogut saber l'ARA, aquest comprador potencial es va entrevistar a finals de la setmana passada amb una quinzena de persones de l'empresa i la seva intenció és fer una oferta aquesta mateixa setmana per adquirir una part de la unitat productiva. Fonts coneixedores de l'operació expliquen que es tracta d'un "player del sector públic" amb qui Scytl ja havia col·laborat en projectes a l'Amèrica del Sud i que vol donar continuïtat a la companyia.
Aquesta seria l'última oportunitat per evitar la dissolució i punt final a la trajectòria del grup català, que va ser pioner en el desenvolupament de la tecnologia criptogràfica per estendre el vot electrònic arreu del món. És el segon concurs de creditors per a Scytl, que el 2020 ja va passar a mans del conglomerat irlandès Paragon, a través de la seva filial Innovative Solutions Ecosystem (ISE), abans coneguda com a Service Point. Al març, la firma de programari electoral va presentar una altra vegada concurs de creditors davant l'acumulació de pèrdues i les dificultats per aconseguir nou finançament. En els últims resultats consolidats disponibles al Registre Mercantil, corresponents a l'exercici del 2022, Scytl va facturar prop de 4,9 milions d'euros, però va tancar l'any amb un balanç negatiu de 4,1 milions. En el seu millor moment, havia arribat a facturar 100 milions d'euros i a donar feina a prop de 600 persones.
Per a la plantilla aquesta situació és límit, ja que diverses fonts confirmen que l'empresa no els ha pagat les nòmines des del febrer. Scytl ha presentat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) com a part de la liquidació del negoci, però els treballadors encara n'esperen la resolució per reclamar els pagaments pendents. "Va ser un xoc. Ens vam quedar tots molt sorpresos perquè al gener encara estàvem brindant per un projecte que havíem de tancar", explica un dels empleats de la tecnològica. De fet, la companyia catalana havia de ser l'encarregada, associada amb una altra, de la publicació dels resultats de les eleccions europees. Donada la seva delicada situació, la solució per completar l'encàrrec de cara als comicis ha estat que el seu soci subrogui part dels treballadors de Scytl.
Empresa pionera
Nascuda de la recerca de dos investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, la firma de vot electrònic es va convertir en una de les tecnològiques més prometedores de la capital catalana: va aconseguir captar l'interès de fons de capital risc internacionals i fins i tot es plantejava saltar al Nasdaq als Estats Units. Com a proveïdora de serveis de vot electrònic, Scytl va arribar a plantar cara al monopoli del gegant espanyol Indra i a prendre-li el recompte de les eleccions generals de desembre del 2015.