UE

La UE obliga tots els bancs a tenir un sistema de pagament similar a Bizum

Les transaccions hauran de ser gratuïtes o, almenys, tenir un preu més baix que les transferències tradicionals

2 min
Invertir 27 M€ 
 I facturar només 2.400 € és possible “A Yaap li va faltar tenir clar el model de negoci i, per exemple, invertir fort per crear una campanya de comunicació que els fes estar en boca de tothom -diu David Igual, professor de la Barcelona School of Management i expert en banca-. En canvi, la plataforma Bizum, molt semblant, ho ha fet i li està anant bé”.  Massa quis enim. Donec pede  justo, fringilla vel, aliquet nec,  Vulputate eget, arcu. In enim  justo, rhoncus ut, imperdiet a,  venenatis vitae, justo. Nullam  dictum felis eu pede mollis pre Tium. Integer tincidunt. Cra S dapibus. Vivamus elementum  semper nisi. Aenean vulputat E eleifend tellus. Aenean leo ligula,

Brussel·lesEls catalans estan molt acostumats a fer pagaments instantanis a través de les aplicacions de les seves entitats bancàries, però gran part dels europeus no tenen aquesta possibilitat i no poden enviar diners de manera immediata amb programes com Bizum o similars. Ara, però, la Unió Europea hi ha posat remei i tots els bancs que operin dins de les fronteres comunitàries estaran obligats a oferir aquest servei als seus clients. Així ho van acordar definitivament dimarts a la nit el Consell i el Parlament Europeu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les transaccions hauran d'arribar en un màxim de deu segons al seu destinatari independentment del dia i de l'hora que sigui, però a diferència de la majoria d'entitats bancàries que operen a Catalunya, el servei no haurà de ser obligatòriament de franc. Això sí, en cap cas podrà ser més car del que costa fer una transferència tradicional.

De fet, les institucions europees constaten que com més diners han de pagar els usuaris per fer una transacció, menys en fan. Per això, a part de la rapidesa, la llei impulsarà que tots els ciutadans europeus les puguin fer a un preu molt baix o de franc i, sobretot, volen evitar la pràctica que duen a terme alguns bancs de fer recàrrecs elevats de "càstig" quan el consumidor fa un pagament immediat.

Més enllà de la comoditat del consumidor, la mesura pretén evitar que "hi hagi cada dia uns 200.000 milions d’euros bloquejats en situació de trànsit" que no es poden fer servir per al consum o per invertir. Per aquest motiu, la Unió Europea fa temps que intenta multiplicar la proporció de transferències instantànies que es fan a la Unió Europea, però no se’n surt.

Més enllà de casa nostra, aquest sistema de pagament no acaba de tenir èxit en la resta de territori comunitari: un terç dels bancs de la UE encara no han posat en marxa cap sistema semblant i les operacions d’aquest tipus només van significar l’11% del total de les que es van fer el 2021. Ara bé, fora del mercat comú hi ha fins a seixanta estats que compten amb aquest tipus de sistema, com el Regne Unit, la Xina, l'Índia, el Canadà o Mèxic.

stats