TSMC, els secrets del gegant que ingressa 233 milions al dia
El fabricant de microxips taiwanès es beneficia del boom de la intel·ligència artificial
BarcelonaLa facturació al llarg de l'any ha pujat a l'estratosfèrica xifra de 2.890 milions de dòlars taiwanesos, que equival a 85.180 milions d'euros. Ras i curt: unes vendes de 233 milions al dia. Parlem de Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), fabricant mundial de microxips, que ha assolit el 2024 les seves vendes rècord, amb una millora del 34% respecte al 2023. La tendència, a més, és a l'alça: al desembre, les vendes van ser de 8.199 milions d'euros, un 57% per sobre del registre de l'últim mes del 2023. Aquesta eufòria s'ha traspassat també a l'evolució borsària: les accions s'han revalorat un 88% en el darrer any, fins a arribar als 32,3 euros.
Què és TSMC? Per entendre el fenomen cal entendre que és el fabricant expert en la tecnologia puntera que requereix fer microxips de menys de cinc nanòmetres, que són els que calen per a la tecnologia punta, com els telèfons més potents o, sobretot, la intel·ligència artificial. "TSMC s'ha beneficiat significativament de la forta demanda d'IA (intel·ligència artificial)", explicava en declaracions a la cadena CNBC el director associat de la consultora tecnològica Counterpoint Research, Brady Wang.
Xavier Brun, professor del màster en mercats financers de la Barcelona School of Management (UPF), explica que "són pràcticament els únics que poden fer" aquests microxips més petits i destaca una segona característica: treballen per a tercers. Això els dona dos avantatges competitius: d'una banda, acumulen un know how que fa que siguin els millors fabricant aquests components, però, en segon lloc, són un proveïdor molt fiable per a gegants com Apple: "Els competidors de TSMC són Intel o Samsung, que també fabriquen els seus propis xips, i per això gent com Apple prefereix TSMC".
En la seva anàlisi, Brun explica que Intel va arribar a ser el millor fabricant del planeta, però ha quedat enrere tot i haver estat en el negoci des de molt abans que TSMC. De fet, recorda que el fundador d'Intel, Andy Grove, va publicar a finals dels anys 90 el llibre Only the paranoid survive, on explicava les claus d'una recepta per triomfar que avui dia ja no és tan exitosa.
El risc geopolític
Amb tot, TSMC té un problema. Brun apunta que les qüestions geopolítiques han estat un maldecap constant per a l'empresa, atès que té la major part de la seva producció a Taiwan, l'illa llargament cobejada per la Xina. També és una illa amenaçada per terratrèmols i tsunamis. En els últims anys els Estats Units han desplegat la seva diplomàcia per garantir la seguretat de TSMC (que proveeix el país d'uns microxips clau) i ho ha fet exigint inversió dins de les seves pròpies fronteres. Per ara, ja hi ha tres plantes de producció emparaulades al país, la primera de les quals ja està en funcionament a Arizona. La inversió prevista pel fabricant de xips taiwanès, apunta Brun, fregarà en els pròxims cinc anys el 10% del PIB espanyol, al voltant dels 150.000 milions d'euros.
TSMC no té un fundador carismàtic al capdavant. Morris Chang, un xinès que va estudiar al MIT, va fundar l'empresa el 1987, després d'haver treballat a Texas Instruments o a General Instrument Corporation , on feia un projecte per a IBM.
Exportacions disparades
És en part gràcies a TSMC que les exportacions de Taiwan van pujar a 461.352 milions d'euros el 2024, un creixement interanual del 9,9%. Els béns que més exporta Taiwan són els components de productes electrònics (172.000 milions d'euros) o els dispositius d'informació, comunicació i audiovisuals (128.681 milions). L'altre gran exportador del país, a part de TSMC, és Foxconn, el principal muntador de productes electrònics del món.
Per posar en perspectiva la magnitud dels 85.180 milions d'euros de vendes de TSMC durant el 2024 es poden fer diverses comparacions. A escala mundial Amazon ha facturat 153.000 milions d'euros el 2024, mentre que Apple s'enfila als 90.960 milions d'euros. El gran gegant de l'Íbex-35, Inditex, fa tancar el seu últim exercici rondant els 36.000 milions i a Catalunya les empreses que històricament han facturat més són Naturgy (22.000 milions el 2023), CaixaBank (14.231 milions) o Seat (14.169 milions d'euros).