Criptomonedes

La teràpia de grup dels 'criptobros': "No sé què fer amb la meva vida, eren tots els meus estalvis"

Malgrat la patacada després de la fallida de FTX, hi ha inversors en el sector que encara esperen obtenir guanys

BarcelonaLa patacada va ser forta, ràpida i letal. I de moment no s'atura. Després que FTX, una de les principals plataformes d'inversió en criptomonedes, caigués en desgràcia fa dues setmanes deixant bloquejats una gran quantitat de diners que hi havien dipositat els més d'un milió d'inversors, l'efecte bola de neu no s'ha aturat. El bitcoin i l'ethereum, principals criptomonedes de referència, s'han enfonsat a una velocitat vertiginosa i els inversors es veuen atrapats en una allau de pèrdues difícil de digerir. En només unes hores, el bitcoin va caure més d'un 23%, fins als 16.046 dòlars per moneda; unes setmanes després ja està per sota dels 16.000.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Molts d'ells, especialment els usuaris de la plataforma FTX, inunden de queixes, laments i qüestions legals els xats de Telegram i els fòrums virtuals. Com si fos un grup de teràpia, els usuaris posen en comú les seves pèrdues, i molts no tenen cap esperança de recuperar la totalitat dels seus actius: "Estic malament. No sé què fer amb la meva vida, tenia gran part dels meus estalvis a FTX. Tinc un fill, estic separat i estic fotut. He pensat en el suïcidi. No és just, tot això", explica un usuari anònim al grup d'afectats espanyols.

Cargando
No hay anuncios

"El lloguer de casa meva em costa 2.600 euros al mes, i també tinc pagaments mensuals de 850 euros pel cotxe. Em treia un total de 100.000 euros a l'any gràcies als interessos que assolia amb BlockFi –plataforma de criptos vinculada a FTX–, però el meu sou és molt més baix. Amb prou feines tinc 3.000 euros al banc. Estic amb l'aigua al coll", diu un usuari a Reddit. "El preu cau constantment, i a sobre he perdut molts diners; vaig comprar a 0,00023 i ara està a 0,000054", es queixa Jason.S a través de Telegram. Les quantitats que ha perdut cada inversor van des dels sis dígits fins a volums més moderats, de menys de 10.000 euros.

Però no tothom perd l'esperança; l'usuari Ostoura respon a les queixes: "Jo he perdut tots els meus diners en plataformes falses, però no em dono per vençut. Sé que el BXEN –un token basat en ethereums– em farà ric". De la mateixa manera ho insinua un altre usuari: "És com si Telefónica entra en bancarrota. Internet continuaria funcionant", diu R.L. Un altre testimoni, de 44 anys, que no revela quina quantitat va invertir el 2021 en criptoactius, admet a l'ARA que la patacada és important, però deixa un marge per a l'esperança quan se li pregunta quina quantitat ha perdut: "No perds fins que no vens, i jo no m'ho he venut". 

Cargando
No hay anuncios

De fet, d'això es tracta: les criptomonedes, al ser divises digitals i no estar regulades, només se sustenten per la credibilitat que li donen els seus inversors i la tecnologia blockchain.

Recuperar la confiança

És per aquest motiu que, al destapar-se el bluf de FTX i el seu fundador, Sam Bankman-Fried, la credibilitat al món cripto s'ha desplomat. De fet, Bankman era considerat un geni financer a Silicon Valley, i per a molts considerat el que podria ser el primer trilionari del món. De fet, a Washington era "la cara acceptada" del món cripto –tal com el descriu The Economist– i exercia la seva influència en els debats sobre la regulació del sector amb advocats i banquers. Abans del desastre, FTX estava valorada en 32 milions de dòlars, i la riquesa de Bankman s'estimava al voltant dels 16 milions. De tot a res.

Cargando
No hay anuncios

Fa uns dies, l'empresa encarregada de rastrejar els actius després de la bancarrota de FTX, BitGo, va aconseguir rescatar i assegurar 1.000 milions de dòlars dels 8.000 milions del forat que va crear la plataforma. Però encara no n'hi ha prou per recuperar l'esperança. De fet, la confiança la intenten revifar les plataformes que continuen operant, a través de grups de difusió de Telegram. Un dels que aglomera més gent, Blockchain Whispers, assegura: "Milions de gent que tenen criptos han entrat en pànic, però no vosaltres... vosaltres esteu informats. Estic orgullós de tots els que us informeu a través nostre; res ha canviat, sou els guanyadors". En un altre grup, Matic.News, diversos usuaris asseguren que continuen comprant ethereum per "agafar el pròxim bull", la paraula que en trading s'utilitza per referir-se als moments alcistes.

Allau d'estafes al món criptotrader

La crisi que va enfonsar FTX es va ocasionar l'11 de novembre, quan van començar a sorgir sospites sobre una possible insolvència de la plataforma de criptoactius. El mitjà especialitzat CoinDesk apuntava en un article que el braç inversor de l'empresa, anomenat Alameda Research, tenia gran part dels seus dipòsits a FTT –un token emès per la mateixa empresa–, cosa que derivava en una situació de risc.

Cargando
No hay anuncios

Això va disparar els dubtes sobre FTX, i els inversors de FTT van començar a retirar els dipòsits. El punt d'inflexió va ser quan el director general de Binance i una de les personalitats més importants del sector, Changpeng Zhao, va decidir retirar també la seva inversió a FTT i, a més, ho va fer públic. Finalment, la retirada va ser tan massiva que FTX va haver de congelar les retirades de criptomonedes de la seva plataforma, deixant un forat de 8.000 milions de dòlars.

Però aquesta estafa no és l'única que ha arrasat el sector aquestes últimes setmanes. Justament a principis de mes els Mossos i la Guàrdia Civil van desarticular una xarxa internacional acusada d'estafar 17.000 persones a Espanya amb falses inversions en criptomonedes. L'estafa arribaria als 2.400 milions d'euros.