Tecnologia
Tecnologia13/07/2023

Tanca Verse, el Bizum català que es va vendre per 40 milions de dòlars

La companyia explica que "no ha pogut trobar una ruta sostenible per seguir creixent"

BarcelonaEl 13 de setembre, d'aquí dos mesos justos, Verse abaixarà la persiana definitivament. L'aplicació de pagaments ha comunicat als seus usuaris, a través d'un correu electrònic, que deixarà de funcionar i demana que es transfereixin els diners que tinguin en cartera a un compte fora de l'aplicació. El motiu, segons la mateixa empresa, és que "no ha pogut trobar una ruta sostenible per seguir creixent i proporcionar al mateix temps el nivell de servei i innovació que els clients esperen i mereixen".

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No prenem decisions com aquesta a la lleugera, perquè sabem que afecten els nostres clients, els nostres socis i els membres del nostre equip que ens han ajudat a arribar fins on som avui", diu la companyia. La fintech feia mesos que no passava pel seu millor moment, però la notícia ha agafat per sorpresa tothom. Verse assegura que continuarà protegint els fons dels clients fins al dia del tancament i llança una sèrie de recomanacions als usuaris que hi tenen un compte.

Cargando
No hay anuncios

L'aplicació es va fer famosa inicialment per la seva tecnologia, que permetia enviar diners a qualsevol contacte de l’agenda del telèfon mòbil de manera àgil i ràpida. Igual que el conegut Bizum, però extern a qualsevol entitat bancària. Més tard, el projecte va evolucionar fins a intentar convertir-se en una espècie de neobanc, que oferia targetes de crèdit i més serveis fintech.

Cargando
No hay anuncios

De potencial PayPal a la ruïna

Verse va néixer a Barcelona el 2015, de la mà de tres joves de vint anys: Àlex Lopera, Dario Nieuwenhuis i Borja Rossell. Els cofundadors, que ja havien iniciat abans un altre projecte emprenedor, van passar per un programa d'acceleració a San Francisco i ben aviat van veure com fructificava la seva idea: en pocs mesos van atraure grans quantitats de diners.

Cargando
No hay anuncios

La seva primera gran ronda va ser un any després de néixer, el 2016, quan van aixecar 8 milions amb grans noms del capital risc tecnològic com Spark Capital. També hi va entrar el cofundador d'Idealista, Bernardo Hernández, que acabaria sent-ne el conseller delegat pocs mesos més tard. Sumant totes les rondes d'inversió, Verse ha arribat a aixecar fins a 37 milions de dòlars, entre capital local i estranger.

Però no tot va ser gloriós. Els tres cofundadors van ser forçats a deixar l'empresa poc després, el 2017, per ordre dels accionistes externs. La crisi interna començava a aflorar i, més tard, el juny del 2020, Verse va ser adquirida per Block –coneguda antigament com a Square–, la firma de pagaments del fundador de Twitter, Jack Dorsey. En aquests cinc anys, Verse s'havia revaloritzat fins al punt que Dorsey va pagar-ne prop de 40 milions de dòlars.

Cargando
No hay anuncios

Només un any i mig després de la compra, Verse anuncia que tanca. Arrossega una multa del banc de Lituània per "violacions greus i sistemàtiques de prevenció de blanqueig de diners", que li havia donat temps fins a l'octubre per resoldre les irregularitats, cosa que explicaria, en part, la urgència del tancament. Sigui com sigui, el somni de ser el pròxim PayPal s'acaba aquí. La companyia ha habilitat un portal per resoldre els dubtes dels clients i recomana fer el traspàs del compte com més aviat millor.