Telecomunicacions

Saudi Telecom, primer accionista de Telefónica després de comprar un 9,9% de l'operadora per 2.100 M€

La companyia assegura que no vol la majoria ni el control de l'operadora espanyola

BarcelonaEl principal operador de telecomunicacions de l'Aràbia Saudita, Saudi Telecom (STC Group), ha comprat una participació del 9,9% de l'espanyola Telefónica per 2.100 milions d'euros, segons un comunicat de la companyia publicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). D'aquesta manera, l'operadora saudita es converteix en el primer accionista de l'operadora espanyola, per davant del BBVA (4,85%), CaixaBank (3,5%) i BlackRock (4,48%).

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Telefónica, en un breu comunicat, ha dit que "pren nota de l'aproximació amistosa de STC i del seu suport a l'equip directiu, a l'estratègia de Telefónica i a la seva capacitat de crear valor".

Cargando
No hay anuncios

La inversió saudita s'ha fet mitjançant l'adquisició d'accions que representen el 4,9% del capital de Telefónica, i instruments financers que suposen una exposició financera per un 5% més del capital social de Telefónica, segons ha precisat l'operadora STC Group. La companyia saudita obtindrà els drets de vot d'aquest altre 5% del capital amb la liquidació física d'aquests instruments financers un cop tingui les autoritzacions de regulació que són necessàries.

"STC Group no té la intenció d'adquirir el control o una participació majoritària de Telefónica", aclareix l'empresa en el seu comunicat, alhora que assenyala que la inversió "reflecteix la confiança de STC Group en l'equip directiu de Telefónica, la seva estratègia i la capacitat de crear valor".

Cargando
No hay anuncios

L'operació anunciada per STC Group significa valorar el 100% de Telefónica en més de 21.200 milions d'euros. STC Group, líder de tecnologia i digitalització de l'Orient Mitjà, dona servei a l'Aràbia Saudita, tot l'Orient Mitjà i el nord de l'Àfrica. La companyia ofereix solucions de telecomunicacions, internet de les coses (IoT), 5G, serveis al núvol, fintech i altres solucions digitals avançades. El grup cotitza a la borsa de l'Aràbia Saudita amb una capitalització de 49.200 milions d'euros.

La companyia ha apuntat, sobre la seva entrada a Telefónica: "És una gran oportunitat d'inversió que ens permet utilitzar el nostre sòlid balanç i mantenir alhora l'atractiva política de dividends". Per a l'empresa saudita, aquesta compra representa "una altra fita important" en la seva estratègia d'expansió i creixement, i reflecteix la confiança en el creixement sostenible i el potencial alcista de Telefónica.

Cargando
No hay anuncios

Com a part de la seva estratègia de creixement, STC ha fet una sèrie d'inversions al sector de la informació, la comunicació i la tecnologia, tant a l'Aràbia Saudita com a l'estranger, i la més recent és l'adquisició per a la seva filial Tawal dels actius de torres de telecomunicacions de United Group a Bulgària, Croàcia i Eslovènia.

El president de STC Group, Mohammed K.A. Al-Faisal, ha comentat que la seva companyia comparteix moltes similituds amb Telefónica. "Aquesta important inversió a llarg termini de STC Group està alineada amb la nostra estratègia de creixement, segons la qual invertim en sectors com la tecnologia i la infraestructura digital en mercats que considerem prometedors arreu del món", ha sostingut.

Cargando
No hay anuncios

Telefónica és un dels principals operadors de telecomunicacions del món, amb presència significativa a Espanya, Alemanya, el Regne Unit i el Brasil. Va tancar el 2022 amb un benefici net de 2.011 milions d'euros gràcies al creixement dels ingressos a tots els mercats on opera i a l'eficiència en la gestió i el control dels costos. La companyia va registrar un increment orgànic dels ingressos d'un 4% i del resultat operatiu abans d'amortitzacions d'un 3%.

El primer semestre d'aquest any l'operadora que presideix José María Álvarez-Pallete va obtenir un benefici net de 760 milions d'euros, un 25,9% menys que en el mateix període de l'exercici anterior, en què va guanyar 1.026 milions. Els ingressos en el període van augmentar fins als 20.178 milions d'euros, un 3,7% més que en la primera meitat del 2022. La companyia té previst anunciat al novembre un nou pla estratègic 2023-2026 i la millora de les previsions per a aquest any.

Cargando
No hay anuncios

Endeutament

En l'última presentació de resultats, Telefónica va anunciar una posició de liquiditat de 20.218 milions d'euros, que permet cobrir els venciments dels tres anys següents i comptar amb una vida mitjana del deute de 12,4 anys i un 80% del deute a tipus fixos, especialment important amb l'actual espiral d'alça dels interessos. Telefónica fa anys que lluita per reduir el seu endeutament, amb operacions sense gaire èxit per vendre o treure a la borsa les seves filials a l'Amèrica Llatina. El deute financer net al tancament del primer semestre se situava en 27.479 milions d'euros, un 3,9% inferior al registrat el juny del 2022, però 792 milions més que a començaments d'aquest any.