Sam Bankman-Fried, sentenciat a 25 anys de presó pel frau d'FTX
S'enfrontava a un màxim de 110 anys després de ser condemnat a set delictes per frau
Sam Bankman-Fried (SBF, com és també conegut), el jove multimilionari i cervell de la plataforma de criptomonedes FTX, ha estat sentenciat a 25 anys de presó aquest dijous pel jutjat de Nova York per robar 8.000 milions de dòlars als clients de l'empresa que va fundar i que va entrar en fallida la tardor del 2023. De fet, Bankman-Fried, considerat el rei de les criptomonedes malgrat només tenir 32 anys, ja va ser condemnat a set delictes per frau el novembre passat i s'enfrontava a una condemna màxima de 110 anys de presó, que al final seran 25. Es tracta d'un dels fraus financers més importants de la història dels Estats Units.
"Sabia que estava mal fet", ha dit el jutge federal sobre Bankman-Fried abans de llegir la sentència. "Sabia que era una acció criminal. Lamenta haver fet una mala aposta sobre la probabilitat que l'enxampessin. Però no admetrà res, com és el seu dret", ha dit. Segons el jutge, els clients d'FTX van perdre 8.000 milions de dòlars, els inversors en el capital d'FTX, 1.700 milions i els prestadors del fons de cobertura Alameda Research, fundat també per Bankman-Fried, 1.300 milions. Aquesta sentència marca el final de la caiguda d'un emprenedor ultraric, que presentarà recurs d'apel·lació.
La caiguda d'un mite
Fa un any i mig que FTX va implosionar. En el seu millor moment, era una de les plataformes d'intercanvi de criptoactius més grans del món, amb milions de clients i milers de milions de dòlars en fons. S'entenia, en aquell moment, com la plataforma que blindava el futur de les criptomonedes; una oferta d'alta tecnologia d'un geni prodigiós que volia jugar net amb els reguladors i marcar un abans i un després.
Però el novembre del 2022, CoinDesk, un canal de notícies cripto, va publicar un balanç filtrat. Va demostrar que Alameda, el fons de cobertura germà d'FTX, tenia pocs actius a part d'un grapat de fitxes no líquides que havia inventat. Els clients, espantats, van començar a treure'n participacions. En pocs dies hi va haver una estampida total de clients i FTX va deixar de satisfer les sol·licituds de retirada per falta de liquiditat, malgrat que els clients encara hi tenien 8.000 milions de dòlars.
Després d'intentar frenèticament captar fons, Bankman-Fried va declarar FTX en fallida. Amb tot, la fiscalia ha acusat repetidament SBF de gestionar l'empresa "com qui juga al Monopoly", i el jutge ha decretat que l'empresari "sabia que ho estava fent malament", malgrat "ser una persona molt intel·ligent amb deliris d'esdevenir molt influent econòmicament i políticament als Estats Units".