I si Rússia iniciés una guerra nuclear a l'espai?

Les agències d'intel·ligència nord-americanes temen un atac contra satèl·lits en òrbita

Putin durant la seva conferència de premsa
ARA
26/02/2024
2 min

BarcelonaQuè passaria si les amenaces de Rússia sobre utilitzar armes nuclears contra els seus enemics comencessin a enfocar-se cap al cel? Les agències d'intel·ligència dels Estats Units ja han avisat que Moscou podria tenir com a nou objectiu en una hipotètica guerra nuclear els satèl·lits que orbiten a l'espai, segons ha explicat el New York Times en un article recent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest risc, remarca el rotatiu nord-americà, no només seria militar sinó també econòmic, ja que l'anomenada economia de l'espai és una indústria cada vegada més potent i les asseguradores no cobreixen aquests dispositius contra els danys provocats per armes nuclears. Com explica l'article, actualment hi ha més de 8.000 satèl·lits en òrbita, la majoria dels quals pertanyen a companyies privades que els exploten amb finalitats comercials. En aquest sentit, la informació indica que l'amenaça russa atemptaria contra els satèl·lits situats a l'òrbita més pròxima a la Terra.

Consultat pel New York Times, un responsable de l'asseguradora Atrium Space Insurance Consortium explica que el valor estimat de tots els satèl·lits en circulació a l'espai és d'uns 25.000 milions de dòlars. Segons la Satellite Industry Association, aquest negoci va facturar 113.000 milions anuals en serveis l'any 2022.

Un negoci multimilionari

A més, atacar aquests satèl·lits tindria conseqüències per a molts altres negocis que depenen dels seus sistemes de GPS com ara el transport marítim, la banca o les cadenes logístiques de subministrament. Les aspiracions d'aquesta economia de l'espai també passen pel turisme, la mineria de materials rars o l'extracció d'aigua. Precisament aquesta setmana la primera sonda operada per una empresa privada dels Estats Units ha aterrat a la Lluna.

De tota manera, l'article cita experts que són més escèptics sobre la possibilitat real que Rússia decideixi atacar satèl·lits amb les seves armes nuclears. El professor de política espacial de la George Washington University Henry Hertzfeld explica que, fins i tot en un escenari com aquest, les comunicacions continuarien funcionant a través de les línies terrestres, i dubta que Moscou s'atreveixi a prémer aquest botó perquè també podria posar en perill les seves pròpies activitats a l'espai.

stats