Transport

El Prat recupera la normalitat després de l'avaria global causada per Microsoft

Vueling, la principal aerolínia de l'aeròdrom barceloní, opera sense incidents aquest dissabte

BarcelonaEl sector del transport aeri, el més afectat per l'ensurt informàtic d'impacte global de divendres, recuperava aquest dissabte la normalitat. L'aeroport del Prat viu una jornada amb el volum de feina habitual en un dissabte de juliol, però amb l'operativa normalitzada, després que durant les primeres hores del col·lapse informàtic se succeïssin les cancel·lacions i retards en els vols. "L'aeroport està operant amb normalitat", informava un portaveu d'Aena.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Vueling, l'aerolínia que acapara més activitat a l'aeròdrom barceloní, confirma aquestes paraules: "Estem operant amb normalitat i hem començat el dia amb una puntualitat molt alta", expliquen fonts de l'aerolínia catalana. Vueling afirma també que està reubicant les persones que divendres van patir incidències. "Tenir un alt nombre de freqüències diàries ens permet agilitzar molt el procés", afegeixen aquestes mateixes fonts. Durant la jornada de divendres, Vueling va recórrer al transport terrestre per facilitar els viatges dels passatgers afectats i, tal com li correspon per llei, ha assumit les despeses de menjar i hotel, així com els canvis de vol i reemborsaments.

Cargando
No hay anuncios

Durant el matí de divendres a la xarxa d'Aena es van viure els pitjors moments d'aquesta crisi, que va tenir un impacte limitat. Es van anul·lar 105 vols dels 3.520 que s'havien d'operar, una afectació del 2,9%. Als Estats Units l'impacte va ser superior, amb 3.600 vols cancel·lats i 31.000 que van sortir amb retard. Tant als Estats Units com a la resta del món, tal com passa a Catalunya, ja s'estan resolent els efectes de la fallada informàtica massiva.

La situació es va produir a causa d'un error al sistema Microsoft Windows originat per un error d'actualització de l'antivirus CrowdStrike. Per a l'expert en ciberseguretat Troy Hunt, responsable del portal Have l Been Pwned, la dimensió global de l'incident ha representat "l'apagada informàtica més gran de la història". Amb tot, des de CrowdStrike, líder mundial en antivirus, es van afanyar a explicar que no s'havia tractat d'un ciberatac, sinó d'un "problema aïllat" que va afectar Azure, la plataforma al núvol de Microsoft per administrar aplicacions i serveis a escala global.

Cargando
No hay anuncios

Al marge del transport aeri, també hi va haver afectació en empreses industrials, el sector financer, la logística o els mitjans de comunicació. A Catalunya l'impacte també es va notar al sector sanitari, on centres com l'Institut Guttmann, el Consorci Sanitari de Terrassa, l'Hospital de Granollers, l'Hospital Sant Joan de Déu (tant el de Sant Boi com el d'Esplugues), la totalitat del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) o el Banc de Sang i Teixits van tenir problemes. El conseller de Salut en funcions, Manel Balcells, va afirmar que no hi va haver afectació assistencial i durant la mateixa tarda de divendres els problemes ja s'havien resolt. Aquest dissabte fonts del departament de Salut confirmaven que la situació era completament normal.