Crònica

Què pensen de la IA els empresaris catalans?: "La responsabilitat de les decisions serà de les persones"

Grans executius debaten sobre l'ús d'aquesta tecnologia a les seves companyies a la Jornada dels Economistes

Barcelona"La responsabilitat de les decisions serà de les persones". Aquest és el punt de vista de Joan Font, fundador i president del Grup Bon Preu, sobre la intel·ligència artificial (IA). "Les decisions empresarials han de ser dels humans, això no ho podem delegar", ha dit Inka Guixà, consellera delegada de La Farga. Així ho han dit a la Jornada dels Economistes, que s'ha celebrat aquest dijous a Barcelona, durant una taula sobre estratègies en l'era de la intel·ligència artificial. També hi ha participat el conseller delegat de Sercotel, José Rodríguez Pousa, i l'ha moderat l'exdegà del Col·legi d'Economistes de Catalunya Oriol Amat.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tots ells veuen avantatges en l'ús de la intel·ligència artificial i la utilitzen; sobretot la predictiva, més que la generativa. A la taula s'han comentat alguns exemples concrets. Rodríguez Pousa ha explicat que gràcies a la IA es pot saber, amb un 95% de certesa, quants clients anul·laran una reserva a un mes vista. Això, ha dit, permet per exemple a un hotel de 100 habitacions vendre'n 120, amb la certesa que no hi haurà overbooking. Font, per la seva banda, ha explicat que la IA permet controlar els preus de 30.000 referències de 10 competidors a les estanteries dels seus supermercats, cosa que seria impossible fer humanament. També, ha afegit, permet reduir el malbaratament alimentari en la venda de productes frescos. La pèrdua desconeguda o el malbaratament suposa 2,5 milions d'euros en un grup que factura 2.500 milions l'any. "Cada centèsima [de producte no perdut] són molts diners que van a l'última línia del compte de resultats", ha dit l'empresari.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, tots han mostrat cautela sobre l'ús de la intel·ligència artificial. "Hem de controlar aquesta IA, què volem que faci i com volem que ho faci", ha dit Guixà. Però si bé hi ha hagut entesa sobre els riscos de la intel·ligència artificial, no ha passat el mateix amb els geopolítics. Guixà ha destacat que la seva empresa, en un mercat global, està sotmesa a aquestes amenaces, i ha posat l'exemple de l'impacte en els preus per la crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna. També al conseller delegat de Sercotel li preocupa la geopolítica. Quan Hamàs va atacar Israel el 7 d'octubre de l'any passat, les reserves als hotels de les Canàries es van disparar. Font, en canvi, ho té clar: "En temes geoestratègics no perdem ni cinc minuts, el que hem de fer és que funcioni l'empresa".

Manca de talent

I en un debat tan tecnològic, la queixa de tots tres ha anat per altres camins. "No trobem gent per treballar", ha dit Font. Guixà no ha dubtat del paper passiu d'Europa davant la forta competència mundial, mentre que Rodríguez Pousa ha apostat per la tecnologia, alhora que ha destacat que "la productivitat dels Estats Units és superior a la d'Europa i la bretxa cada cop és més gran".