Periscopi global
Tecnologia10/11/2022

Què se n'ha fet del fundador de Pegasus?

L'israelià Shalev Hulio s'ha aliat amb l'excanceller austríac Sebastian Kurz per crear una nova 'start-up'

P.J. Armengou
i P.J. Armengou

JerusalemEl bad boy de l'ecosistema tecnològic israelià vol reformar-se. Shalev Hulio, la S de NSO Group, l'empresa que va crear el programari espia Pegasus, vol passar-se del ciberespionatge a la ciberseguretat. Després que el seu programari infectés els telèfons de milers de polítics, activistes i periodistes d'arreu del món, inclosos més de 60 independentistes catalans, Hulio ha dit a Bloomberg que passa "del costat de la intel·ligència, o del costat ofensiu si es vol, al costat defensiu".

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per fer-ho, ha fundat la start-up Dream Security, que es dedicarà a protegir infraestructures crítiques com instal·lacions de petroli, aigua i energia d'atacs cibernètics. Un dels seus socis és l'excanceller austríac Sebastian Kurz, que va deixar el càrrec fa un any després d'anunciar-se una investigació per suborn i abús de confiança contra ell.

Cargando
No hay anuncios

Hulio va abandonar NSO Group l'agost passat, enmig d'una reorganització a gran escala de l'empresa, de la qual era el cofundador i CEO. La companyia va acomiadar un 13% de la plantilla després d'anys de mala premsa, escàndols i demandes. Entre les seves víctimes hi ha presidents com Emmanuel Macron o Pedro Sánchez, i també el periodista Jamal Khashoggi, assassinat per membres dels serveis secrets saudites l'any 2018.

Tot i que va ser utilitzada per l'FBI, NSO va ser inclosa en la llista negra dels Estats Units l'any 2021, cosa que va limitar-li l'accés a components, tecnologia i clients al país, i també es va veure obligada a cancel·lar suculents contractes amb estats com l'Aràbia Saudita o els Emirats Àrabs Units. Tot plegat va posar l'empresa en greus problemes econòmics, segons va informar el Financial Times, tot i que Hulio els va negar sempre.

Cargando
No hay anuncios

També defensava que només venien el seu programa a governs, que eliminaven tots els usuaris que en feien un mal ús i que mai es va utilitzar Pegasus contra Macron o Khashoggi. "Una gran part dels informes són senzillament falsos, tenen prejudicis i, certament, de vegades m'enfada i em frustra. Però al final... Nosaltres sabem la veritat", va dir en una entrevista a la televisió israeliana Channel 12 el gener passat. "Si veiem que se n'està fent un mal ús, o fins i tot si sospitem que se n'està fent un mal ús, desconnectem el sistema", va afegir.

Però els arguments i la marxa de Hulio no han servit per apaivagar els creditors de NSO, que encara reclamen 400 milions de dòlars. Aquest mateix novembre, la companyia ha hagut de prescindir d'un 15% més de la plantilla i ha augmentat els preus un 20%, segons Bloomberg.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a Hulio, la seva Dream Security ha aconseguit aixecar 20 milions de dòlars a través d'un grup d'inversors liderats per Dovi Frances, un emprenedor de nacionalitat israeliana i nord-americana. Hulio comptarà amb l'ajuda de Gil Dolev, fundador i antic conseller delegat de Wayout Group, una empresa centrada en recollir informació de dispositius IoT (internet de les coses), i germà de l'última presidenta de NSO, Shiri Dolev.

L'excanceller

Per la seva banda, l'excanceller austríac Sebastian Kurz, de 36 anys, exercirà de president de Dream Security i també de vicepresident pel desenvolupament del negoci. Segons el mitjà israelià Globes, Kurz i Hulio es van conèixer a principis d'any durant un viatge del polític austríac a Israel, en el qual buscava oportunitats de negoci en empreses locals. Feia uns tres mesos que l'excanceller havia deixat el càrrec a causa del cas de corrupció, i en feia un que havia abandonat la política i la presidència del Partit Popular Austríac.

Cargando
No hay anuncios

Hulio li va proposar sumar-se a la companyia per obrir portes entre empreses i entitats governamentals d'Europa, "que tenen les amenaces més grans ara mateix a causa de la situació geopolítica", segons Hulio. Kurz ha defensat que "la necessitat de protegir les infraestructures crítiques com l'energia, l'aigua o la sanitat de possibles ciberatacs és cada vegada més gran".

"Per això vaig fundar una empresa a Tel-Aviv juntament amb els meus socis Shalev Hulio i Gil Dolev", va indicar en un missatge a Facebook. "Durant el meu mandat com a canceller, vaig ser testimoni de molts atacs contra governs, així com atacs contra plantes de fabricació i instal·lacions energètiques, la majoria dels quals no es van publicar als mitjans", va assegurar l'expolític a Globes, on va confirmar que Dream Security se centrarà en el mercat europeu.