Mobile World Congress 2024
Tecnologia28/02/2023

El MWC pren el pols al 5G català: "Cap al 2027 serà una realitat"

Els principals reptes són la cobertura de les zones rurals, les infraestructures i el desenvolupament de serveis

BarcelonaVelocitat. Això és el que busca tot usuari de la xarxa d'internet, i aquest és el lema del Mobile World Congress (MWC) d'enguany. Tot ràpid, immediat i sense perdre qualitat. Una immediatesa que, des de fa ja un parell d'anys, els teleoperadors i els experts tradueixen en el concepte connectivitat 5G. Fa anys que en parlem, com també parlem de 6G, però a la majoria encara els apareix 4G a la pantalla del telèfon. En tot aquest garbuix de noms, tecnologies i conceptes tècnics, ¿en quin punt ens trobem? Com ho té Catalunya per adaptar-se a aquest tipus de connectivitat?

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Mobile serveix també, justament, per això: prendre el pols als avenços promesos. I sí, segons els experts, Catalunya està "sobradament preparada" per a la tecnologia 5G. És més, segons explica el director connectivitat intel·ligent de la Mobile World Capital Barcelona, Eduard Martín, "Catalunya i el conjunt d'Espanya són el tercer país a escala europea més ben preparat en termes de connectivitat, segons l'índex DESI de la Comissió Europea".

Cargando
No hay anuncios

"Cal tenir paciència, perquè és una transició que demana temps, hem de pensar com si anéssim passant versions, i ara estaríem a la 4.8, ja a punt d'arribar", diu Martín. Segons l'expert, el 5G s'haurà pogut desplegar a bastament a Catalunya "a partir del 2027". Segons ell, "a finals del 2027 i a principis del 2028" ja serà una realitat a tot el país.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el calendari de la Comissió Europea marca el 2025 com a data clau, en què considera que totes les àrees metropolitanes d'Europa ja haurien de tenir una bona cobertura 5G. Martín assegura que "Catalunya la tindrà de sobres, perquè s'estan fent els deures i l'àrea metropolitana de Barcelona està molt avançada".

El 6G vindrà després, "probablement cap al 2030", afegeix el director de connectivitat de la MWCapital. De totes maneres, les directrius europees marquen que del 2025 al 2030 serà un període de substitució de la xarxa 4G per la 5G, "d'adaptació".

Cargando
No hay anuncios

Reptes

La dificultat principal per desenvolupar realment el 5G es troba en les infraestructures, el cost i els serveis. D'una banda, per implementar el 5G cal tenir fibra òptica. A Catalunya, tot i que estem molt ben abastits de fibra òptica, "encara hi ha zones rurals que estan més endarrerides", explica Eduard Martín. Per solucionar aquest problema, la Generalitat va crear el pla Estratègia 5G, que inclou les zones del Pirineu.

Cargando
No hay anuncios

Alhora, les infraestructures són un altre punt calent. Per desplegar la xarxa 5G cal també la combinació idònia d'antenes de diverses freqüències, i "com més dispositius hi hagi, més antenes caldran". Això implica més diners i una arquitectura complicada, més la implementació de les xarxes satel·litàries. Tot plegat té un cost elevat, que encara no es pot rendibilitzar amb serveis perquè encara no s'han desenvolupat, explica aquest expert.

L'oportunitat 5G

Què canviarà el 5G per a l'usuari i per a les empreses? La idea és evitar el retard (delay), intentar que no hi hagi col·lapse en la comunicació i fer-ho ràpid –que és el que s'aconsegueix amb la banda ampla.

Cargando
No hay anuncios

Del 4G al 5G s'aconsegueix bàsicament "rapidesa", explica l'expert. "Encara no hem arribat a la comunicació en temps real, però falta molt poc. Això sí, abans del 2027 no aconseguirem una baixa latència de temps". El 5G també millora l'ample de banda del 4G, perquè ara és estàtic i amb el 5G parlem d'un ample de banda dinàmic i deu vegades superior.

Segons Martín, el símil es pot fer amb una autopista: "Si tens deu carrils en una autopista aniràs més ràpid que si en tens només dos, perquè evitaràs el col·lapse; i si a sobre aquests carrils són dinàmics i quan una autopista està més lliure els pots canviar i posar en una de col·lapsada, la rapidesa està assegurada; això és l'ample de banda del 5G", explica. També s'hi aplica la hiperconnectivitat: s'evitarà allò tan molest de l'internet lent quan hi ha molts usuaris. De fet, permet tenir fins a un milió de dispositius connectats alhora en un quilòmetre quadrat i amb la mateixa qualitat. Un canvi radical que impulsarà les smart cities o l'holografia i altres aplicacions que encara no ens imaginem.