Mobile World Congress 2024

MWC 2024: Barcelona, capital de la intel·ligència artificial

La fira obre les portes aquest dilluns i espera acollir més de 95.000 assistents durant els quatre dies

BarcelonaEl Mobile World Congress (MWC) obre les portes aquest dilluns, 26 de febrer, celebrant que es fa major d'edat a Barcelona: ja fa 18 anys que l'esdeveniment internacional més important del sector tecnològic se celebra a la capital catalana. Va aterrar a Fira de Barcelona el 2006 i des d'aleshores no ha deixat de créixer, tot i els rumors que pogués marxar a altres capitals (com París o Madrid, que van intentar captar l'esdeveniment). Alhora, el que va començar com el congrés dels mòbils, ara va molt més enllà i s'ha convertit, sense anar més lluny, en el punt de trobada de tot el sector tecnològic, on les innovacions en intel·ligència artificial (IA), 6G, supercomputació i dades han robat el protagonisme als smartphones i les tauletes.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Enguany, més que mai, es constata que el MWC ja no és –només– un aparador de gadgets curiosos, sinó el centre del debat de què tenim, què podem tenir i on volem anar, tecnològicament i èticament parlant. Entre el 26 i el 29 de febrer, l'esdeveniment espera rebre, segons les previsions de la GSMA, l'organitzadora, uns 95.000 assistents –dels quals menys de la meitat seran pròpiament del sector del telèfon mòbil– quan en l'edició del 2023 no van arribar als 90.000. Aquestes xifres quedaran encara lluny del rècord d'assistència prepandèmia, batut el 2019, amb unes 109.000 persones.

Cargando
No hay anuncios

Abans de començar, però, aquest diumenge al vespre s'ha celebrat el ja famós sopar inaugural del MWC al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), on hi ha assistit el Rei Felip VI i altres autoritats polítiques i empresarials. A les portes no l'ha rebut el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que tampoc ha participat en el besamans, però sí que hi ha participat l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, a diferència de la seva antecessora, Ada Colau. L'ha rebut el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i posteriorment ha rebut al president de Paraguai, Santiago Peña, que és a Espanya en una visita de treball. Durant l'àpat, Sánchez i Aragonès han sopat de costat, i davant per davant del Rei, que ha segut al costat de Mats Granryd (GSMA).

Al sopar també hi han assistit els ministres Jordi Hereu i José Luís Escrivá; la comissària europea Adina Valean; el delegat del Govern central a Catalunya, Carlos Prieto; les secretàries d'Estat María Teresa Ledo i María González; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret; el cap de l'oposició a Catalunya, Salvador Illa; el president del consell de GSMA, José María Álvarez-Pallete; el director general, Mats Granryd; el president, John Hoffman; el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, i la presidenta de la CNMV, Cani Fernández, entre d'altres.

Cargando
No hay anuncios

De cara els dies del congrés, la ciutat es vesteix de gala. Els preparatius per acollir els milers de congressistes fa mesos que es van posar en marxa, i el resultat és una ciutat d'hotels i restaurants plens durant la setmana. De fet, l'aeroport de Barcelona-El Prat preveu superar el trànsit prepandèmia durant l'esdeveniment. Segons Aena, es preveuen 8.470 moviments, un 10,8% interanual més i un 2,97% més que el 2019. En total, les companyies ofereixen 1,56 milions de seients, un 12% més que l'any passat i un 2,04% més que el 2019, i Aena ha assegurat que les principals aerolínies que operen rutes intercontinentals "tenen previst reforçar la seva operativa per satisfer la demanda prevista". Pel que fa a la ja habitual pugna entre taxistes i VTC, malgrat les amenaces de rigor de fer vaga des dels dos sectors, finalment s'espera que tot funcioni amb normalitat.

'Future first'

El lema de l'edició d'enguany és "Future first" [primer el futur], i emula l'espai de debat i de transferència de coneixement que vol ser el Mobile. L'edició d'aquest any comptarà amb uns 2.400 expositors de més de 200 països i uns 1.100 conferenciants, i ocuparà set pavellons del recinte firal. Alhora, segons va anunciar el conseller d'Empresa, Roger Torrent, la participació d'empreses catalanes al MWC i el 4YFN batrà tots els rècords: fins a 360 companyies del país hi seran presents, un 8% més que en l'edició del 2023.

Cargando
No hay anuncios

L'edició d'aquest any girarà al voltant de sis temes: 5G i més enllà, la humanització de la IA, la connectivitat de les coses, manufacturing DX, el nostre ADN digital i game changers. Entre les novetats destacades, al congrés es podrà veure el vaixell del guanyador de la Copa Amèrica 2021 de l'equip Emirates Team New Zealand i el primer prototip de cotxe volador, de l'empresa Alef Aeronautics, al pavelló sis.

Entre els expositors hi haurà empreses com Google, Huawei, Meta, Samsung, Microsoft, ZTE, Amazon, Ericsson o Xina Telecom. Pel que fa a les novetats de producte, destaquen, com és habitual, Samsung i també Honor i Xiaomi, entre d'altres. Serà el nostre col·laborador expert en tecnologia, Albert Cuesta, qui dia a dia ens explicarà a l'ARA les novetats més sonades.

Cargando
No hay anuncios

Barcelona treu pit

El MWC és ja una tradició per a la capital catalana. De fet, el director general de la GSMA, Mats Granryd, assegurava durant la presentació que "Barcelona ha jugat un rol crucial per a la indústria tecnològica". Des del 2006, el contracte del MWC amb la Fira s'anava renovant cada dos anys, però el juny del 2022 es va arribar a un acord per mantenir l'esdeveniment a Barcelona almenys fins al 2030, i que després es renovi automàticament cada any. Barcelona serà, doncs, seu permanent de l'emblemàtic congrés fins que no es digui el contrari.

Cargando
No hay anuncios

I aquests dies són també una gran oportunitat per treure pit de la ciutat. No en perden l'ocasió les autoritats polítiques i econòmiques, que repeteixen més que mai que "Barcelona és el pol tecnològic del sud d'Europa". Ho deia l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, aquest diumenge al Mobile Lunch, un acte de networking organitzat per la Mobile World Capital per començar a escalfar motors: "Benvinguts a Barcelona, the place to be, el lloc on s'ha de ser si tens un projecte tecnològic". "Teníem un propòsit, que era que Barcelona esdevingués un autèntic pol tecnològic, i ho estem aconseguint: avui som la ciutat que té la taxa d'atur més baixa d'Espanya (6%) i més concentració del sector tecnològic", assegurava l'alcalde. "Barcelona ha tornat per compartir i també per competir", reblava.

També el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha aprofitat aquest acte precongrés per fer gala de l'atracció d'inversió en start-ups a la ciutat, i ha assegurat que Barcelona està "en disposició de jugar un paper protagonista en tots els àmbits digitals". Alhora, ha anunciat que els pressupostos de la Generalitat per al 2024 destinaran "per primera vegada en la història" més de 1.000 milions d'euros a recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I).