Tecnologia

Les lliçons de Scytl, segons els seus directius

L'empresa de vot electrònic va ser pionera al mercat, però l'excés d'ambició va abocar-la a una reestructuració

Les oficines de Scytl a Barcelona. A la foto petita, Silvia Caparrós.

BarcelonaLa història de Scytl és coneguda al món de l'emprenedoria pel fet de ser una de les primeres spin-offs de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), per ser pionera en el sector del vot electrònic i per haver enamorat el cofundador de Microsoft, Paul Allen. Però també ha protagonitzat una de les reestructuracions més sonades al sector dels últims anys, després de declarar-se insolvent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Actualment, Scytl ha recuperat la forma després que la comprés Service Point l'any 2020, i compta amb un centenar de treballadors i una facturació de 6 milions d'euros. Però des de la seva fundació el 2001 ha viscut "una muntanya russa", tal com explica el seu exconseller delegat, Pere Vallès. En una conversa a l'associació Tech Barcelona, el directiu i l'actual primera executiva de Scytl, Sílvia Caparrós, han debatut aquest dimecres sobre els èxits i els errors que va cometre la primera companyia catalana al revolucionar el sistema electoral, amb la vista posada a la borsa de Nova York.

"Vam aixecar una empresa de vot electrònic quan encara cap país l'utilitzava ni tenia intenció d'utilitzar-lo, cosa que és bonic perquè en gran part vam contribuir a crear aquest mercat", ha explicat Pere Vallès, que va ocupar el càrrec de conseller delegat de Scytl entre el 2004 i el 2018. Així doncs, ha assegurat que les coses van anar molt bé entre el 2004 i el 2014, amb un creixement alt i sostingut, d'entre un 60% i un 120% anual.

"Era tot nou perquè el 2004 hi havia poques start-ups i, a més, el cofundador de Microsoft Paul Allen va ser dels primers en invertir a la companyia. Això ens va ajudar molt i no teníem problemes per aixecar diners", ha insistit Vallès. El directiu, però, té perfectament identificat quin va ser el punt d'inici de la caiguda: "A partir del 2014 vam pecar de voler estirar més el braç que la màniga. Vam voler forçar l'augment de la valoració de l'empresa i abastar més del que podíem". "La principal lliçó que en trec és que el creixement ha de ser ordenat, i no has de voler créixer només per satisfer els inversors", ha afirmat l'exconseller delegat de Scytl.

Nova etapa i canvi de mans

Va ser aleshores quan les coses van començar a trontollar i el 2016 es va aplicar una reestructuració a la companyia. Vallès també va preferir fer un pas al costat en aquell moment i va nomenar Sílvia Caparrós, que aleshores era advocada externa de l'empresa des de feia molts anys, com a nova consellera delegada de Scytl.

"Al principi semblava un regal enverinat –bromeja l'executiva–, però realment hi havia una base molt sòlida i una organització ben feta que va permetre que la situació d'insolvència es pogués gestionar millor", assegura Caparrós. Després que Scytl es declarés insolvent i la comprés Innovative Solutions Ecosystem, pertanyent al grup irlandès Paragon, la companyia es va posar de nou a lloc. "Ara no tinc tanta llibertat com abans que ens compressin, és evident, però el focus continua sent ser líders en el mercat electoral i que el vot electrònic sigui una realitat també al món empresarial", reivindica la consellera delegada.

stats