Tecnologia

La matriu de Facebook acomiada més d'11.000 treballadors en una retallada històrica

El grup fundat per Mark Zuckerberg estudia com reduir la despesa per sobreviure a la caiguda de la publicitat

Mark Zuckerberg, fundador de Facebook.

BarcelonaMeta –la companyia matriu de Facebook, WhatsApp i Instagram– ha anunciat aquest dimecres que acomiadarà el 13% de la seva plantilla, més d'11.000 empleats, en una de les retallades de plantilla més importants d'aquest any a la indústria tecnològica, segons ha informat la companyia en un comunicat. Alhora, ha decidit també congelar les contractacions fins al primer trimestre del 2023.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El grup fundat per Mark Zuckerberg es troba en un moment complicat pels costos creixents i la feblesa del mercat publicitari, la seva principal font d'ingressos. Aquesta gran retallada de llocs de treball, la primera en els 18 anys d'història de Meta, arriba en un context en què ja s'han produït milers d'acomiadaments en altres empreses del sector digital, com ara Twitter, la nova flamant propietat d'Elon Musk, o el gegant del software Microsoft.

El boom de la pandèmia, que va impulsar les companyies tecnològiques i les seves valoracions, s'ha convertit aquest any en un crac davant la inflació desbocada a nivells rècord i l'increment accelerat dels tipus d'interès. A més, les expectatives de creixement continuat del comerç electrònic tot i l'apaivagament de la pandèmia no s'han complert, cosa que ha deixat moltes grans tecnològiques que havien apostat fort per les vendes en línia amb problemes de liquiditat.

"Assumeixo la responsabilitat d'aquestes decisions"

La retallada massiva de la plantilla l'ha explicat el mateix conseller delegat de Meta, Mark Zuckerberg, a través d'un comunicat enviat a la plantilla aquest dimecres. En l'escrit, Zuckerberg assegura que és "un dels canvis més difícils que s'han fet en la història de Meta", i ha asseverat que vol "assumir la seva responsabilitat en aquestes decisions i detallar com s'ha arribat fins aquí".

"Sé que això és difícil per a tots, i ho sento especialment pels afectats", ha assenyalat Zuckerberg, que reconeix els seus errors en l'estratègia d'augmentar “significativament” les inversions de la companyia després de la pandèmia. "Al començament de la pandèmia, l'augment del comerç electrònic va conduir a un creixement descomunal dels ingressos. Molta gent va predir que això seria una acceleració permanent que continuaria fins i tot després que acabés el covid. Jo també, així que vaig prendre la decisió d'augmentar significativament les nostres inversions. Malauradament, això no va sortir com esperava", ha reconegut.

"No només el comerç en línia ha tornat a les tendències anteriors, sinó que la recessió macroeconòmica, l'augment de la competència i la pèrdua d'anuncis han provocat que els nostres ingressos siguin molt més baixos del que esperava. M'he equivocat i assumeixo la responsabilitat", ha assegurat.

"Hem retallat costos en tot el nostre negoci, inclosa la reducció de pressupostos, la reducció de beneficis i la reducció immobiliària. Estem reestructurant equips per augmentar la nostra eficiència. Però aquestes mesures per si soles no alinearan les despeses amb el creixement dels ingressos, per la qual cosa també he pres la difícil decisió d'acomiadar la gent", ha explicat.

"No hi ha una bona manera de fer un acomiadament, però esperem brindar tota la informació rellevant com més ràpid millor i després fer tot el possible per ajudar a superar això. Tots rebran un correu electrònic aviat per informar-los", ha assenyalat.

En concret, la companyia ofereix una indemnització de 16 setmanes de salari base més dues setmanes addicionals per cada any de servei, sense límit, i cobrirà el cost de l'atenció mèdica per als treballadors i les famílies durant sis mesos, entre altres mesures.

Caiguda del 52% de beneficis

Des del gener fins ara les accions de Meta ja han perdut més de dos terços del seu valor. De fet, fa dues setmanes Meta va presentar els seus resultats trimestrals, en els quals va comptabilitzar una caiguda del 52,2% dels seus beneficis, fins als 4.395 milions de dòlars, i una caiguda dels seus ingressos del 4,5%, fins als 27.714 milions de dòlars. Davant d'aquests mals resultats, els accionistes van castigar l'empresa, que va veure caure fins a un 24% les seves accions en una sola jornada.

stats