Crònica

Marco Patuano, el nou conseller delegat de Cellnex que va aterrar al sector de les 'telecos' per accident

El directiu es presenta al Col·legi d'Economistes marcant perfil i assegurant un "rol protagonista" de Cellnex a Europa

El degà del Col·legi d'Economistes, Carles Puig de Travy, i el CEO de Cellnex, Marco Patuano

BarcelonaEncara no fa un any que el nom de Marco Patuano (Alessandria, Itàlia, 1964) va aterrar als titulars com a successor de Tobías Martínez com a primer directiu de Cellnex. El canvi al capdavant del gestor de torres de telecomunicacions es va fer efectiu el 4 de juny del 2023 entre promeses "d'una nova etapa", però fins ara el nou directiu no havia tingut gaire presència pública. Ha estat aquest dijous que, per primera vegada, Patuano s'ha deixat conèixer: l'ocasió escollida ha estat una conferència al Col·legi d'Economistes de Catalunya, en una sala plena de gom a gom d'empresaris i periodistes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat haver passat per Telecom Italia –on va arribar a ser conseller delegat del grup– i pel family office de la família Benetton, el cert és que Patuano va entrar al món de les telecomunicacions per una casualitat: el va fitxar el banc d'inversions Morgan Stanley, però només hi va durar un dia; com que era italià, el van fer tornar a Itàlia, on el banc tenia un projecte en marxa en aquest sector. Però el currículum de Patuano també té alguns cops amagats: el 2017 i el 2022 va ser membre del consell d'administració de l'equip de futbol AC Milan, un moviment que segons el directiu va ser "un acte de bogeria lúcida" que "potser va ser la pitjor idea" que podia tenir.

D'altra banda, Patuano és també un amant de la poesia, "i és potser per això, per aquesta sensibilitat poètica, que va decidir mudar-se a Barcelona amb la seva família, malgrat l'impost de patrimoni", ha bromejat el vocal del Col·legi Jaume Menéndez durant la presentació del directiu. "A Barcelona s'ha convertit en un habitual del Liceu; encara no parla català però esperem que el seu fill petit, que el parla a la perfecció, l'ajudi a aprendre'l", ha dit Menéndez entre somriures del directiu.

Un "rol protagonista"

Patuano ha començat la seva xerrada amb un discurs sobre el lideratge assegurant que "tothom té un talent" i que "qualsevol idea pot ser una bona idea". Amb aquest relat, el directiu ha destacat la importància dels equips i de la creativitat, i ha afegit que "les idees són a tot arreu, no cal buscar-les". En aquest sentit, ha remarcat com són de crucials la innovació i la capacitat de mirar més enllà, ser creatiu, sobretot en un sector com el de les telecomunicacions. "Les infraestructures de telecomunicacions es fan pensant a llarg termini; no podem esperar que arribi la necessitat, perquè construir una infraestructura costa anys, no pots fer-ho en sis mesos, t'has d'avançar a les necessitats. Si esperes el moment de la necessitat, arribes tard", ha dit Patuano. "Nosaltres [a Cellnex] sempre mirem d'anar un pas més enllà", ha sentenciat.

I, en aquest mateix sentit, ha marcat perfil i ha defensat que el mercat europeu de les infraestructures digitals es consolidarà. "Som els més grans d'Europa, imagino que tindrem un rol protagonista", ha dit en referència al paper que jugarà la companyia. Per a Patuano, els mercats han de pair les últimes adquisicions –com la recent Orange-MásMóvil– durant els pròxims tres o quatre anys, per després veure com es poden combinar. "Hi ha diferents possibilitats de fer sinergies", ha valorat, ja que considera que set operadors diferents a Europa són molts. Amb tot, si una cosa té clara és que la televisió tradicional no desapareixerà: "La tele oberta no morirà ni en el llarg termini; si em donessin un euro per cada cop que he sentit que morirà seria molt ric, però té un component social molt important que farà que sobrevisqui", ha afirmat.

Sobre el futur de la companyia, ha dit que altres vegades s'ha intentat sense èxit entrar al mercat alemany i que actualment no hi ha propostes d'inversió sobre la taula a Espanya. "Si hi ha alguna cosa, podeu comptar amb nosaltres", ha conclòs.

stats