L'FMI alerta que la IA afectarà sis de cada deu feines
La directora gerent de l'organisme, Kristalina Georgieva, alerta dels perills d'aquesta tecnologia per eixamplar les desigualtats entre nacions
La intel·ligència artificial (IA) afectarà el voltant del 40% dels llocs de treball a escala global i, en el cas de les economies avançades, fins al 60% de l'ocupació en patirà l'impacte, ja sigui amb el reemplaçament d'algunes feines o amb la complementació d'altres. Així s'extreu d'un estudi del Fons Monetari Internacional (FMI) presentat per la directora general de la institució, Kristalina Georgieva.
Alhora, però, apunta que als mercats emergents i als països d'ingressos baixos s'espera que l'exposició a la IA sigui del 40% i el 26%, respectivament, pel fet que estan menys exposats a aquesta tecnologia. "Estem a punt d'una revolució tecnològica que podria impulsar la productivitat, impulsar el creixement global i augmentar els ingressos a tot el món. Tot i això, també podria reemplaçar llocs de treball i aprofundir la desigualtat", adverteix Georgieva.
Oportunitat o amenaça?
L'informe de l'FMI destaca que, si bé l'automatització i la tecnologia de la informació han afectat històricament les tasques rutinàries, un element distintiu de la IA és la seva capacitat per impactar en feines altament qualificades, per la qual cosa són les economies avançades les que s'enfronten a més riscos derivats de la IA, però també a més oportunitats per aprofitar-ne els beneficis.
Alhora, l'organisme considera que, a les economies avançades, aproximadament la meitat dels llocs de treball exposats podrien beneficiar-se de la integració de la IA, cosa que milloraria la productivitat. L'FMI també adverteix que, en el cas de l'altra meitat, les aplicacions d'IA podrien reemplaçar tasques que actualment fan humans, cosa que reduiria la demanda laboral i portaria a salaris més baixos i fins i tot a la desaparició d'alguns llocs de treball.
Per contra, als mercats emergents i als països de baixos ingressos s'espera que la IA causi menys pertorbacions immediates, tot i que adverteix que, alhora, molts d'aquests països no tenen la infraestructura ni la força laboral qualificada per aprofitar els beneficis de la IA, cosa que augmenta el risc que amb el temps la tecnologia pugui empitjorar la desigualtat entre les nacions.
"En la majoria dels escenaris, la IA probablement empitjorarà la desigualtat general", reconeix Georgieva, per a qui caldrà que els responsables de formular polítiques abordin el risc que la tecnologia encara encengui més les tensions socials. "És crucial que els països estableixin xarxes integrals de seguretat social i ofereixin programes de reciclatge per als treballadors vulnerables", conclou la directora de l'FMI.