Tecnologia

L'èxit de Barcelona entre els fundadors de 'start-ups'

El 'Financial Times' avalua el lideratge de la capital catalana en atracció de talent i emprenedoria al sud d'Europa

ARA
i ARA

Barcelona es ratifica com una de les ciutats d'Europa preferides pels emprenedors, i la líder indiscutible dins d'Espanya. Segons explica el Financial Times en el rànquing FT-Statista-Sifted de centres d'empreses per a l'any 2024, Espanya i Portugal tenen una puntuació global més alta que la resta de països europeus, a excepció del Regne Unit i Alemanya. I, dins d'Espanya, són els programes amb seu a Barcelona els que han obtingut millor puntuació, pels seus costos més baixos, l'ecosistema de suport de la ciutat i la gran quantitat de talent disponible.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, en la majoria d'aquest tipus de rànquings Barcelona es posiciona entre les primeres cinc preferències d'emprenedors, i generalment és l'única ciutat en el top 10 –juntament amb Múnic en algunes ocasions– que no és capital del seu estat.

Cargando
No hay anuncios

El que destaquen els emprenedors són, sobretot, els programes per a emprenedors "acollidors i accessibles" de la ciutat catalana, i el seu suport, així com el clima, la cultura i un cost de la vida més baix. "Si vols venir i començar alguna cosa, pots, gràcies a les xarxes de suport privades", diu al Financial Times Elliott Locke, cofundador de BCN FinTech, una organització sense ànim de lucre que busca fer créixer la comunitat fintech naixent de Barcelona. "Barcelona sembla una gran ciutat, però en el fons no ho és. Un cop ets al sistema, pots moure't ràpidament", assegura l'emprenedor.

Més atractiva que Madrid

L'associació de start-ups barcelonina per excel·lència, Tech Barcelona, ho evidencia amb dades: hi ha 2.102 start-ups a Catalunya, un 4% més que l'any passat. El 2022 van tenir uns ingressos combinats de 2.200 milions d'euros i van donar feina a 20.665 persones. A Madrid n'hi ha unes quantes més, però, segons explica al Financial Times Miguel Ferrer, d'Adigital, un hub tecnològic de la capital, aquestes xifres són discutibles, ja que no està clar si la definició de start-up, tal com s'estableix a la nova llei de start-ups, és la que s'està aplicant.

Cargando
No hay anuncios

La llei de les start-ups, que va entrar en vigor el gener del 2023, té com a objectiu racionalitzar la burocràcia, augmentar els incentius i reduir el capital mínim necessari per a la creació d'un negoci a Espanya. De fet, les traves burocràtiques, la llei fiscal i un règim de la Seguretat Social punitiu són les principals crítiques per emprendre a Espanya, i particularment a Catalunya.

Amb tot, Miquel Martí, conseller delegat de Tech Barcelona, enumera els avantatges de Barcelona: "Bones infraestructures, els centres de recerca existents, suport polític i escoles de negocis d'alt nivell. Tot això empeny els líders en empreses internacionals a triar la ciutat per als seus hubs digitals". Segons explica Martí al Financial Times, Barcelona és més accessible per als de fora que Madrid. "Madrid està més orientada al mercat intern i llatinoamericà i té una població internacional de negocis més reduïda. La llengua franca de l'escena de les start-ups madrilenya és l'espanyol; a Barcelona és l'anglès".

Cargando
No hay anuncios

Àlex Rodríguez, fundador i conseller delegat de MarsBased, una consultoria de desenvolupament especialitzada en aplicacions web i mòbils, assegura que "els catalans sempre han sigut emprenedors". "Abans obríem botigues; ara fem start-ups",assegura. Alhora, apunta que "a Madrid hi ha menys pressió per crear negocis, perquè gran part de les empreses ja tenen la seu allà". Val a dir que Madrid té l'avantatge de ser la capital financera, amb una major concentració de grups de capital risc, i que és la seu de moltes de les empreses i bancs més grans d'Espanya.