Innovació

L'AMB i la Cambra treuen pit de l'economia de Barcelona davant de la de Madrid

L'Àrea Metropolitana multiplica per sis la inversió tecnològica en una dècada

Carme Poveda, autora de l'informe, aquest dimarts a la Cambra de Comerç de Barcelona.
3 min
2
Regala aquest article

BarcelonaL'economia de Barcelona i la seva àrea metropolitana creix a un bon ritme gràcies, en bona part, a l'impuls dels sectors tecnològics i la captació d'inversió en innovació, segons un informe elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) presentat aquest dimarts. Les dues entitats han tret pit de la tendència positiva del creixement a l'AMB i han negat que la capital catalana es trobi en una situació de decadència davant Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, les ciutats de l'AMB han multiplicat per més de sis la inversió tecnològica captada en una dècada, dels 1.000 milions de dòlars en inversió tecnològica entre el 2005 i el 2014 als 6.300 milions entre el 2015 i el 2024, ha explicat Carme Poveda, cap d'anàlisi econòmica de la Cambra de Comerç i responsable de l'estudi. L'informe també mostra que Barcelona i els municipis de la seva perifèria es troben en les primeres places dels rànquings europeus i mundials en captació d'inversió en sectors d'innovació i alt valor afegit. On l'àrea metropolitana lidera amb més força és en el sector de la salut, en què Barcelona va rebre 550 milions d'euros en inversions en start-ups i scale-ups entre el 2021 i el 2023, i es va situar en la dotzena posició europea. Això ha portat Catalunya a la tercera posició del rànquing europeu de publicacions científiques relacionades amb teràpies avançades, només superada per Suïssa i els Països Baixos.

L'any passat, a l'àrea metropolitana de Barcelona es van fundar un total de 2.102 start-ups, quasi un centenar més que el 2022, cosa que representa gairebé nou de cada deu empreses d'aquest tipus que es creen a Catalunya. "La metròpoli de Barcelona és un territori innovador, emprenedor i atractiu", ha assegurat el president de la Cambra, Josep Santacreu, que considera que l'informe mostra com aquesta "tendència" es va "reafirmant" gràcies al creixement de "sectors intensius en recerca".

El 2023, el PIB per habitant ajustat per poder adquisitiu era de quasi 45.000 euros per persona a l'àrea metropolitana, cosa que representa un increment del 35% respecte al 2015. Un creixement que supera el de Catalunya, on el PIB per càpita, tot i ser més baix, va créixer un 29%, però que és lleugerament més baix que el 38% de mitjana a la Unió Europea, segons l'informe. A més, Poveda també ha destacat que l'informe mostra com l'àrea metropolitana de Barcelona va aglutinar l'any passat un 28% de les empreses exportadores d'Espanya, una "xifra rècord".

Crítiques al 'decadentisme'

Davant d'aquestes dades que conviden a l'optimisme, destaca que els darrers anys s'ha instal·lat tant a Madrid com entre algunes entitats econòmiques catalanes el discurs que Barcelona es troba en declivi davant d'una Comunitat de Madrid que es consolida com el gran pol de creixement de l'Estat. Un discurs que les entitats responsables de l'informe han desmentit: "Barcelona no ha perdut posicions", ha dit Poveda. De fet, als rànquings d'innovació, inversions en sectors punters i qualitat de vida recollits al document, Barcelona se situa sempre per damunt de la capital espanyola.

"Madrid està guanyant pes relatiu en el PIB espanyol, però Catalunya es manté", la qual cosa implica que el creixement de Madrid es deu a la pèrdua d'importància de la resta de comunitats autònomes que no són Catalunya, ha destacat Santacreu. "En els sectors que més ens interessen, anem bé", ha reblat el president de la Cambra.

En aquest sentit, el cap del servei d'estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, ha afegit que no és del tot correcte comparar el conjunt de l'economia catalana amb la de la Comunitat de Madrid, ja que aquesta última "és de facto una àrea metropolitana". Per això, Rovira considera que és "molt més real" fer una comparació entre "entitats simètriques", és a dir, entre l'economia madrilenya i la de les ciutats de l'AMB. I que, quan es fa, l'àrea metropolitana barcelonina "queda per sobre", ha afegit.

"Barcelona no està en decadència, ja no existeix aquest discurs", ha dit el vicepresident de l'AMB, Jordi Valls, que, tanmateix, ha dit que fa uns anys sí que Catalunya va tenir una època d'estancament fruit d'unes decisions polítiques que van tenir "un impacte que va existir i que no va ser neutre", en referència velada al procés independentista. "Madrid és la capital financera, però Barcelona és la capital de recerca, científica i d'innovació d'Espanya", ha declarat el polític del PSC, que ha animat a mirar Barcelona com una capital del "sud d'Europa", però també de l'Estat. "Aquesta comparació ja comença a cansar. Que Madrid faci el discurs que vulgui i que li vagi molt bé; nosaltres, a la nostra", ha conclòs.

stats