Unió Europea

Doble cop de la justícia europea als gegants digitals dels EUA

El TJUE avala les sancions multimilionàries que Brussel·les va imposar a Apple i Google

Brussel·lesNou cop de la justícia europea contra Apple i Google. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha avalat aquest dimarts la sanció que Brussel·les va imposar el 2016 a la tecnològica estatunidenca per beneficiar-se d'"avantatges fiscals il·legals" a Irlanda entre el 1991 i el 2014. En total, la companyia haurà de retornar un total de 13.000 milions d'euros a l'estat irlandès, que són tot els impostos que la Comissió Europea calcula que va eludir durant aquest temps. "És una gran victòria per als ciutadans europeus i la justícia fiscal", s'ha congratulat en roda de premsa la comissària de Competència, Margrethe Vestager.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, la màxima instància de la justícia europea ha anul·lat la sentència del tribunal de primera instància, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), que assegurava que la Comissió Europea no havia demostrat prou bé l'existència d'un avantatge econòmic selectiu i, per tant, d'una ajuda pública il·legal. Ara, però, el TJUE ha donat la raó a Brussel·les i ha rebutjat de manera definitiva els arguments d'Irlanda i Apple.

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia que la Comissió Europea va fer en primera instància, la cort de Luxemburg assegura que Irlanda va adoptar el 1991 i el 2007 dues decisions fiscals anticipades –la pràctica coneguda com a tax ruling– per beneficiar expressament el grup Apple. La mesura eximia la tecnològica de pagar els impostos pels beneficis que la companyia té en matèria de llicències de propietat intel·lectual i, segons la investigació de Brussel·les, a la pràctica només tenia un tipus de l'1% de l'impost de societats.

Cargando
No hay anuncios

El TJUE assegura que la gestió d'aquestes llicències depèn de decisions adoptades en l'àmbit del global de la companyia als Estats Units i, de fet, l'empresa estava constituïda com a societat a Irlanda, però no hi constaven com a residents fiscals i tenia la seu fora de l'estat irlandès. "És una ajuda fiscal il·legal i incompatible amb el mercat interior, de la qual s'hauria beneficiat el grup Apple en el seu conjunt", diu l'escrit del tribunal de Luxemburg. Apple va evitar pagar impostos dels beneficis generats per les seves vendes al mercat únic de la Unió Europea perquè les registrava totes a Irlanda, on va rebre un tractament fiscal favorable, i no a tots els estats membres on venia els productes en qüestió.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la sanció, més enllà dels 13.100 milions d'euros que va eludir en impostos, Apple també haurà de pagar 1.200 milions d'euros en interessos. De fet, el 2018 l'estat irlandès ja va congelar un fons de 14.300 milions d'euros a la companyia estatunidenca i ara Dublín ja pot recuperar la totalitat d'aquests diners de forma definitiva.

Poques hores després que es fes pública la sentència, la Comissió Europea ha sortit en defensa de la decisió del TJUE i Vestager ha reivindicat la lluita de l'executiu comunitari contra l'evasió d'impostos de grans multinacionals. En aquest sentit, ha assegurat en roda de premsa que ja ha aconseguit que diferents estats membres, com Luxemburg, Bèlgica, els Països Baixos o la mateixa Irlanda, hagin modificat el marc legal perquè no es repeteixin més casos de tax ruling com el d'Apple. "La sentència d'avui és un pas endavant que ens encoratja a fer molt més", ha afegit la comissària de Competència.

Cargando
No hay anuncios

Per l'altre costat, Apple sempre ha sigut molt crítica amb la investigació i la sanció que li va imposar la Comissió Europea per evasió d'impostos. Tot i que la marca de la poma mossegada és una de les multinacionals que manté més bona relació amb Brussel·les, el conseller delegat d'Apple, Tim Cook, va acusar el 2018 l'executiu comunitari de fer "política porqueria total" en aquest cas.

El TJUE avala una altra sanció de 2.400 M€ a Google

D'altra banda, el TJUE també ha avalat aquest dimarts una sanció que la Comissió Europea va imposar a Google d'uns 2.400 milions d'euros per haver abusat de la seva posició dominant en els motors de recerca a internet en diferents estats membres. Alphabet —el grup empresarial del qual forma part Google— va portar la decisió de la Comissió Europea a la justícia europea, però el tribunal de primera instància (TGUE) ja va donar la raó a Brussel·les i aquest dimarts el TJUE ha ratificat definitivament el dictamen contrari a la companyia estatunidenca.

Cargando
No hay anuncios

Segons Brussel·les, l'empresa va afavorir el seu propi servei de comparació de productes i de recerca davant dels que ofereixen la resta de competidors. "Google presentava els seus productes en primera posició i els ressaltava en caixetes, acompanyats d'informació atractiva i imatges. En canvi, els productes de la competència els presentava com a simples resultats genèrics", diu la sentència del TJUE.

Tot i això, el TJUE recorda que la normativa europea no prohibeix l'existència d'una posició dominant, sinó únicament la seva explotació abusiva. I especialment quan es tracta de restringir la competència "basada en mèrits", perquè provoca "perjudicis a les empreses i als consumidors".

Cargando
No hay anuncios