Els 'hubs' tecnològics a Catalunya ja creen 26.400 llocs de treball
El total de 140 centres establerts al Principat generen un impacte econòmic de 2.500 milions d'euros anuals
BarcelonaCatalunya ja és la seu de fins a 140 hubs tecnològics internacionals, catorze més que l'any passat. En conjunt, aquests 140 centres tecnològics generen un impacte econòmic al Principat de 2.500 milions d'euros anuals, i donen feina a més de 26.400 persones. Aquestes xifres s'extreuen de l'informe Tech Hubs Overview, presentat aquest dimecres pel director general de la Mobile World Capital, Francesc Fajula; el conseller d'Empresa, Roger Torrent, i la regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil.
Es tracta de la segona edició d'un informe que també determina els criteris que ha de tenir un hub tecnològic per ser categoritzat com a tal: segons Fajula, es tracta de centres de recerca i desenvolupament amb inversió directa estrangera dedicats a fer recerca bàsica, innovació i prototipatge, i també els que desenvolupen tecnologia no només per a les seves empreses sinó també per a clients externs o internacionals. Tenint en compte aquests criteris, des de la MWCapital asseguren que "l'evolució de hubs tecnològics a Catalunya ha estat exponencial; en els últims set anys s'ha multiplicat per quatre". Així, en el període 2017-2023 s’han instal·lat més de cent centres tecnològics.
Els catorze nous hubs comptabilitzats aquest any generen 800 llocs de treball de qualitat, i l'estudi apunta que la previsió de creixement és molt alta, ja que "la majoria tenen una previsió de creixement de més de 2.400 llocs de treball qualificats de cara al 2026". En aquest sentit, es preveu arribar a una xifra superior als 3.600 milions d'euros d'impacte econòmic i a més de 36.500 professionals treballant-hi de cara al 2026, un 38,5% més que ara.
Segons el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, l'informe evidencia Catalunya com a pol d'atracció d'innovació: "Aquestes dades ens diuen que estem transitant bé a la transformació del model productiu, i consoliden la posició de Catalunya com un centre de referència al sud d'Europa per als centres tecnològics i la innovació", ha assegurat.
'Hubs' destacats
De fet, durant el 2023 Catalunya ha rebut diverses bones notícies en matèria de centres tecnològics, i destaquen, principalment, tres nous hubs: el d'AstraZeneca, centrat en el sector de la recerca health tech; el de Lufthansa, destinat a l'atenció al client per a l'aerolínia, i el d'Oracle Health, per contribuir a la modernització del sistema sanitari. Només per a aquests tres hubs, la previsió és de crear 2.000 llocs de treball per a l'any que ve, segons el mateix estudi.
Pel que fa als sectors amb més creixement en aquest àmbit, el sector del videojoc i el gaming, amb 26 hubs, és el més nombrós. D'altra banda, el sector de sistemes industrials és el que més ocupació genera, amb uns 5.800 professionals en total. Per acabar, el sector que espera més creixement és el dels serveis financers.